Hirdetés
Győr+
2012.07.04. 14:29

Goya: ötezer

Mintegy ötezer látogatója volt a napokban zárult Goya-kiállításnak a Városi Művészeti Múzeumban. Az igazgató szerint ez is szép eredmény.

Hirdetés

Vidéki múzeumtól nem rossz eredmény ez a szám – nyilatkozta portálunknak Grászli Bernadett, aki szerint a dologban az is szerepet játszik, hogy általában is csökken hazánkban a múzeumba-járási kedv. Az idei év eddigi adatai egyharmaddal kisebb közönséget mutanak, mint egy éve volt, a trend pedig a megyében és Győrben is tetten érhető.

Hirdetés

Ráadásul – teszi hozzá – a látogatók közel háromnegyede nem magára a kiállítással, hanem a kapcsolódó programokkal csábítható be az utcáról. Ezért is spékelték meg néhány különlegességgel – például speciális vezetéssel – a három hónapon keresztül Győrben állomásozó tárlatot.

Mint arról akkor portálunk is beszámolt, március 29-én nyílt meg a Városi Művészeti Múzeumban, az Esterházy-palotában Goya Szeszélyek (Los Caprichos) valamint a La Tauromaquia (Bikaviadal) című rézkarcsorozatának kiállítása. Ezeket a műveket a festő és grafikus nem megrendelésre készítette, hanem társadalomkritikának szánta.

A 120 rézkarcot a bajor Bamberg városában élő Richard H. Mayer magángyűjtő és galériatulajdonos kölcsönzi Győrnek. Mayer – aki Picassóval is barátságot ápolt – ismert művészek grafikai munkáit összegző, s tematikus kiállításokon mutatja be Európa és a világ több városában is. Győrbe hozott, fél millió euró értékű két sorozata rendkívüli élményt ígér.

Pál Gergő

likeold
a fb oldalunkat