Gombafejek mediterrán töltelékkel

Győr+
2019.02.21. 21:00

A hatalmas gombafejek annyira gusztusosak, hogy olykor vétek felszeletelni őket. Ezért ragukészítés helyett, inkább töltsük meg valami izgalmas finomsággal.

Sokan próbáltuk már a darált húst, a szalonnát, a sok sajtot, de most egy egészen más ötletem van a gombák megtöltéséhez. A színskálából és ízvilágból hasonló összetevőkkel találtam magam szemben egy asztalnál, amelyek ránézésre és kóstolásra is jól illeszkedtek. Egy nagy marék fekete olívabogyót összemixeltem egy pohár frissen pucolt dióval. Hogy markánsan kihozzam az ízeket, ráfacsartam fél citrom levét és 1 kanál mézzel adtam meg a lényegét. Azt kell mondanom, pirítósra sem utolsó, de most beletöltöttem a gombákba, leszórtam sajttal és egy kis lila hagymával díszítettem. Esti falatkáknak vagy gyors kis útravalóknak is gyakran készítem. Nem potyog, nem csurog és adagonként raktározható. Ennek ellenére én burgonyapürével szeretem a legjobban friss zöld salátával tálalva.

Bevásárló lista:

12 db nagy gombafej

2 ek olaj

Töltelékbe

250 g fekete, magozott olívabogyó

100 g pucolt dió

fél citrom leve

2 kk méz

1 db tojás

fél kk tengeri só

Tetejére

friss bors

50 g sajt (bármilyen)

1 fej lilahagyma

Elkészítés

1. A gombákat meghámozom, kiveszem a szárát a kalapjából. Rögtön az olajozott tepsire vagy sütőpapírra teszem, de mindenképpen aláöntöm a zsiradékot.

2. Egy késes robotgép vagy daráló szükséges a töltelék összeállításához. Mindent a robotgépbe teszek és durvára őrlöm.

3. Beletöltöm az őrleményt a gomba fejekbe, beleállítok egy szelet hagymát, ráteszek két szelet sajtot, friss borsot őrlök rá és 180 fokos sütőben 25 percig sütöm.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!