Győr+
2011.08.12. 16:12

Gépészmérnökből hiány van térségünkben

Közel 60 gépészmérnököt el tudnánk helyezni egy nap alatt a régióban- mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol az álláskeresők számának alakulásáról is beszélt.

Tartja a korábbi tendenciát Győr-Moson-Sopron megye, tovább csökkent az álláskeresők száma térségünkben- mondta Kara Ákos országgyűlési képviselő, a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke pénteken.

Egy hónap alatt 177 fővel csökkent az álláskeresők száma megyénkben, július végén összesen 10642 főt tartottak nyilván a központok. Ez a szám a tavaly ilyenkorinál is 14,4 százalékkal kisebb.

Az egyes kirendeltségek eltérő tendenciákat produkáltak: Győrben 1,5, Csornán 3,8, Sopronban pedig 5,5 százalékkal volt kevesebb, Mosonmagyaróváron fél, Kapuváron 3,2 százalékkal több az álláskereső a múlt hónap végén, mint egy esztendővel korábban.

Az elmúlt hónap végén 730 pályakezdőt tartottak nyilván Győr-Moson-Sopron megyében, létszámuk júniushoz képest nőtt, ami annak tudható be, hogy a frissdiplomások kikerültek a munkaerőpiacra. Rimányiné Somogyi Szilvia tapasztalata szerint a korábbi évek gyakorlatától eltérően sokan nem vártak szeptemberig a munkaügyi központba való bejelentkezéssel.

A szakértő kifejtette, mérnökből hiány van, 50-60 gépészmérnököt el tudnának helyezni egy nap alatt a régióban. Nagy a kereslet gyártósori összeszerelőkre, eladókra, kisgép-szerelőkre, lakatosokra és forgácsolókra, valamint irodai adminisztrátorokra.

Rimányiné Somogyi Szilvia azt mondja: a szakmunkások közül, aki dolgozni akar és tud, azt el is tudják helyezni, ám a jobban fizető állások elnyeréséhez szükségük van legalább alapszintű német nyelvtudásra.

Kara Ákos megjegyezte: az 5,1 százalékos munkanélküliségi mutató egy százalékkal jobb a fővárosi rátánál.