Hirdetés
Győr+
2012.03.23. 12:58

Gazdaság és képzés: Intenzív bajor-magyar kapcsolatok

A magyar-német gazdasági kapcsolatok fele Bajorországgal bonyolódik. A szakképzés fejlesztése, a megfelelő magyar munkaerő tovább erősítheti ezeket a kapcsolatokat. – hangzott el a Magyar-Bajor Vegyes Kormánybizottság győri ülésén.

Hirdetés

A bizottság kétévente ülésezik, Magyarországon, illetve Bajorországban felváltva. A 17-ik ülésnek első ízben egy vidéki város, Győr adott helyet, mint a két fél gazdasági kapcsolatainak egyik fő reprezentánsa. Városunk és Ingolstadt között 2008. óta testvérvárosi együttműködés teszi hivatalossá azt a kapcsolatot, amely az Audi révén már hosszú évek óta működik. A vendégeket dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte, és kívánt jó tanácskozást városunkban.

Hirdetés

A megbeszélések kapcsán a vegyes kormánybizottság elnöke, Németh Zsolt a Külügyminisztérium államtitkára kifejtette, a két fél között hagyományosan nagyon intenzív politikai, gazdasági és kulturális, illetve képzési kapcsolatok zajlanak. Beszédes adat, hogy a magyar-német gazdasági kapcsolatok fele Bajorországgal bonyolódik, ezért fontos a vegyes bizottság munkája, amely elősegíti ezen kapcsolatok további erősítését.

Hozzátette, a bajor tőkének kiemelkedő szerepe van a magyarországi munkahelyteremtésben, a gazdasági növekedésben. A multinacionális vállalatok mellett fontosnak tartják a kis- és középvállalkozások kapcsolatainak fejlesztését.

A megbeszélés során nagy hangsúlyt kapott az oktatás kérdése is. A hazai szakképzésben a bajor modell meghonosítása sikertörténetté teheti a szakemberképzést, és helyzeti előnybe hozhatja Magyarországot a környező országokkal szemben. A duális képzés ereje a gyakorlatorientáltságában rejlik, ahol a diákok úgy sajátíthatják el a szakmát, hogy közben vállalkozásoknál szerezhetnek gyakorlatot, egyben rögtön akár munkahelyet is.

Megemlítette, a győri konferenciával egy időben Orbán Viktor miniszterelnök éppen Bajorországban tett látogatást, ahol szintén hangsúlyos téma volt a képzés kérdése, hiszen hazánk számára a munkaerő mint a legfontosabb erőforrás jelentkezik.

Német Zsolt kiemelte a Duna-stratégia kiváló keretet biztosít a bajor-magyar együttműködésnek, amelynek céljait a két fél együtt sikerre viheti.

Gabriele Stauner társelnök, a Bajor Tartományi Kancellária hivatalvezetője szintén a képzés fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte az Andrássy Egyetemet, amely a német nyelvű képzés és modell zászlóshajója. Mint fogalmazott, az egyetem révén egy egyedülálló együttműködés valósul meg a két ország között, amelynek segítségével a magyar fiatalok olyan gyakorlati tudást szerezhetnek, amellyel érvényesülni tudnak Európában.

Kiemelte a magyarországi képzésnek a gyakorlat irányába kell elmennie, mert az jelenleg túlságosan elméletorientált.

A két napos megbeszélés során a gazdasági, az oktatási és a kulturális kapcsolatok mellett többek között közlekedési, igazságszolgáltatási, szociális és környezetvédelmi témákat érintettek a felek.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat