Gazdag konyhai évnyitó
Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje 2017-ben egy-egy vendéggel főz a Győr+ Televízión futó műsorában. Az év első meghívottja Járai Máté, a Győri Nemzeti Színház népszerű művésze volt, akivel egy év eleji menüsort állítottak össze.
Járai Máté nem teljesen kezdő a konyhában, az utóbbi időben gyakran főzött a barátaival. De általában csak társaságban készít ételt, a főzés szerinte művészet, amire a színház mellett nem jut ideje. Elárulta, a felesége sem egy „konyhaguru”, viszont születésnapjára elkészítette a színész kedvenc ételét, a rakott kelt.
Nagy Esztert meglepte, hogy a nemzet színésze, Törőcsik Mari Máté nagymamája. Tulajdonképpen néhány éve ez az egész országot meglepte, a színész ugyanis csak akkor beszélt róla, amikor már ő is elért eredményeket. A műsorban azt is elmondta, Mari mama – ahogy a család szólítja – nem süt-főz, Járai nagyi viszont igen, minden vasárnap háromfogásos ebéddel várja a rokonokat.
Füstös vöröslencse-krémleves baconchipsszel
300 g vörös lencse (nem muszáj áztatni)
1 nagy vöröshagyma
10 dkg kockázott bacon
1 db kápia paprika
2 gerezd fokhagyma
15 dkg vaj
5-6 szelet baconszalonna
A hagymát az aprított kápiával és a kockázott baconnel összepirítjuk, hozzáadjuk a vörös lencsét és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózzuk-borsozzuk, és teljesen puhára főzzük, majd vajjal krémesre turmixoljuk. Utólag hígítjuk vízzel és megsózzuk.
A baconszeleteket két sütőpapír közé fektetjük és két tepsi között lesúlyozva, 170 fokon 15 percig sütjük.
Ha szeretnénk, a levest díszíthetjük tejföllel is.
Kétszer sült császárhús karalábékrémmel és kakukkfüves burgonyával
1,5 kg császárhús
2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
fél liter húsleves
4 fej karalábé
15 dkg vaj
1 db édes és néhány szem lilaburgonya
kakukkfű
1 liter cola (cukros!)
3-4 szem szegfűszeg
A hús bőrét bevagdossuk, sóval alaposan bemasszírozzuk és egy tepsi aljába helyezzük a félbe vágott fokhagymákat, rá helyezzük az előkészített császárhúst.
A tepsibe beleöntjük a húslevest, és az egészet fóliával lefedve, 170 fokon 3-4 óráig sütjük. Mikor kész, langyosra hűtjük, majd a bőr tetejére helyezünk egy darab folpackot, és a húst egy másik
tepsivel lesúlyozzuk, hogy szép lapos és vágható legyen.
A teljesen hideg húst tudjuk majd egyenletesen, szépen szeletelni.
A kólát felforraljuk a szegfűszeggel és egészen addig főzzük, amíg körülbelül egy dl nem lesz. Ekkor belekeverünk egy-két evőkanállal a zsíros húsléből, és a szegfűszeget eltávolítva, megkenjük ezzel a ragacsos mázzal a szalonnabőrt. Így helyezzük vissza a sütőbe 180 fokra, míg a bőr teljesen ropogósra nem sül.
Az édes- és a lilaburgonyát felaprítva összeforgatjuk egy kis olívaolajjal, kakukkfűvel, sóval, és 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
A karalábét néhány gerezd fokhagymával sós vízben puhára főzzük, majd vajjal összeturmixoljuk.
Mézes-joghurtos-fahéjas pohárkrém
Bizonyára mindenkinek maradt az ünnepekről néhány szem aprósüteménye. Na ez az a desszert, amivel a kidobásra ítélt, kissé száradt sütik is megmenthetők.
aprósütemény
fél liter natúr joghurt
4-5 ek. méz
fahéj
A megmaradt aprósütit felaprítjuk vagy lemorzsoljuk és egy pohár aljára szórjuk. A joghurtot a mézzel alaposan elkeverjük és a pohárba rétegezzük. A desszert tetejét fahéjjal megszórjuk.
Érdemes néhány órát hűtőben pihentetni, hogy az ízek összeérhessenek.