Győr+
2011.10.07. 07:27

Francia sanzonok a táncszínpadon – Videóval!

La vie en rose, a régi Párizs megidézése zenével és tánccal. A Rózsaszínház, a Győri Balett legújabb produkciója biztos siker, az előadás iránti érdeklődés óriási. Premier október 8-án, szombaton este hétkor a győri teátrumban.

A kétrészes tánckompozícióban a Győri Balett teljes társulata színpadra lép, a vendégművész Bede-Fazekas Csaba egy csavargó harmonikás szerepében és szemével láttatja a halhatatlan sanzonénekeseket. Az est során Maurice Chevalier, Edith Piaf, Gilbert Bčcaud és Jacques Brel kedvelt és közismert sanzonjai csendülnek fel.

A darab első része a Sugárúton játszódik. Jef, a csavargó Párizs nyüzsgő utcáin sodródik, amikor egy szalmakalap Maurice Chevalier-re emlékezteti. Feltárul a múlt kapuja, a sanzon mintha megállítaná az időt, az ismerősen csengő dallamok életre keltik emlékeit. Egy fiatal nőben Edith Piafot véli felfedezni. Lejátszódik előtte Piaf megpróbáltatásokkal teli élete. „Non, je ne regrette rien” (Nem, nem bánok semmit sem), szól a dal, mely lezárja életének történetét. Jef ezután egy régi zongorát talál, és játszani kezdi a „Quand il est mort le počte” (Amikor a költő meghal) dallamát. Így pillanthatunk be Gilbert Bécaud világába, olyan dalokon keresztül, mint a „Nathalie”.

A táncest második részében egy Bisztróban találjuk magunkat, ahol Jef a rég nem látott barátok után sóvárogva énekel. Egy fiatal pár táncából lendületes valcer kerekedik. Figurák és pillanatok köszönnek vissza Jacques Brel költészetéből, végül Jef alakja által maga az öregúr is témává válik. Bár az ő „tudománya” már a múlt homályába vész, a francia zene csillagaival még egyszer, utoljára összefog. „Ne me quitte pas” (Ne hagyj el), hallhatjuk, akár egy fohászt, miközben megpróbálják leküzdeni az idő múlását, és maradásra bírni a korszakot.

Piafot Mariya Mizinskaya eleveníti meg táncával. Mariya négy éve érkezett hazánkba Kazahsztánból, ahol az Almaty Koreográfiai Intézetben tanulta a balett művészetét. Táncolt a Magyar Állami Operaházban és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnál, tavaly óta a győri társulat tagja. Azt meséli, a Rózsaszínház próbaidőszaka feszített munkával telt, hiszen csak augusztus közepén kezdték tanulni a koreográfiát.

Az eredetileg műsorra tűzött darab, a Zorba bemutatását Harangozó Gyula váratlan betegsége miatt az utolsó pillanatban el kellett halasztani. Ben van Cauwenbergh koreográfus sietett az együttes segítségére, neki köszönhető, hogy a Rózsaszínházat a nyugat-európai táncszínpadok közönsége után a magyar nézők is megismerhetik.

Földvári Gabriella

Kapcsolódó videó ITT.