Hirdetés
Győr+
2016.03.04. 15:46

Forgács Péter régi-új szerepben

Újabb öt évre kapott bizalmat a győri közgyűléstől Forgács Péter, így továbbra is ő a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Eddig sikerült visszahozni és megtartani a bérleteseket, a színház pedig újra a közönségé lett. Vajon hogyan tovább ezen az úton?

Hirdetés

Mi volt a pályázatának az erőssége? Mi az, az irányvonal, amit folytatni szeretne?

Borzasztó sztereotip amit mondok, de minden, ami jól sikerült, azt szeretném folytatni! Nyilván nem akarok a babérjaimon csücsülni, de nagyon sok jó történt, amit továbbgondolva, még tovább fejleszthetünk. Sok mindent ki kell még találni a csapatommal közösen, de annyit már előre mondhatok: egy-két újdonság mindenképp megvalósul, színházon belül és kívül is a városban.

Hirdetés

 

Öt évvel ezelőtt nagy kihívás volt, hogy a bérleteseket vissza kellett csábítania, ez sikerült, hiszen a számuk a tízezres nagyságrendet is eléri már.

Bizony nehéz munka volt visszacsábítani a nézőket a színházba. Most nem számszerűsítem, de majdnem 1/3-1/4 –es emelkedés történt. Amit kellett, azt teljesítettük. Ám megtartani is komoly feladat a bérleteseket, ezt senki se felejtse el! Szerencsére minden évben növekszik a számuk, nem tudom, lehet-e még fokozni, lesznek-e még többen? De ha megáll a növekedés vagy picit csökken, az nem azt jelenti, hogy rossz színházat csinálunk.

 

Mennyi bérletet adtak el a 2015-16-os évadban?

Még nem tudok pontos számot mondani, mert a Sikerbérletek száma még nem realizálódott, de az biztos, hogy 10.500 darab felett van, ami legalább háromezres emelkedést jelent ahhoz képest, amikor átvettem a színházat.

 

 

A bérletes számháborút kétségtelen, hogy megnyerte. A színház és a győriek pedig újra egymásra találtak. Mit kellett ehhez tennie?

Ez is rengeteg munkával járt! Megtanultam jómagam is, mint igazgató, színházi ember, fontos a szimpátia és a bizalom, hogy egyben városi közéleti személyiség is legyek. Lássák rajtam az emberek azt a bizalmat, amit én is kaptam a várostól! Hiszen találkozhatnak velem az utcákon, a tereken, megállítanak, beszélgethetünk, erre számos alkalommal volt már példa. A visszajelzések pedig azt mutatják, hogy a város elfogadott és nagyon kedves emberek vesznek körül, szeretnek. Együtt kell tehát lélegeznünk!

 

A Győrbe való költözés nem merült fel?

Sokszor felteszik ezt a kérdést. Győrinek tartom magam, itt lakom, élek, de ugyanúgy Budapesten is. De például ha hirtelen felhívnak, hogy fel kellene ugrani este a szinkronba, mert kimaradt egy track, akkor felrohanok és visszajövök, hogy ne kelljen hajnali fél 4-kor felkelnem. Elmosódtak ezek a dolgok. Itt és a fővárosban is van egy lakásom, mindenhol kell takarítanom, főznöm, mosnom és vasalnom, sőt, Győrben többet, mert egyedül vagyok, otthon azért elvégzik ezeket a dolgokat.

 

Igazgatói pályázatát a februári győri közgyűlés egyhangú döntéssel fogadta el. A bizottság azt megalapozottnak és hitelesnek értékelte, a színház művészeti arculata, a társulatépítés, az intézményszervezés, a marketingtevékenység és a közönségkapcsolatok építésének szempontjából is. Az újraválasztás érdeme gondolom egy csapaté!

Mindenképp, hiszen van egy csapat mögöttem: marketing, gazdasági, művészeti részről, akik egyébként, ha nem lennének, akkor megette volna a fene! A bizalmat nem egy ember kapta, hanem egy csapat, és ennek az együttes munkának köszönhető, hogy a színház és a győriek újra egymásra találtak!

 

Az öt évvel ezelőttihez képest most jóval nyugodtabbak voltak a körülmények az igazgatói pályázatnál. Hogy élte meg, hogy egyedül indult a posztért?

Ebben az országban mindig hozzáfűznek mindenhez valamit, erre is biztos sokan mondják, hogy egyedül, mert… Én is jobban szerettem volna, ha van még pályáznak hárman, és úgy nyerek.

 

Kanyarodjunk vissza egy kicsit az elmúlt öt évhez! Milyen sikerek, díjak voltak, amelyek biztatták a folytatásra?

Összetett sikerekről beszélhetünk. Ami számomra egyértelműen az, hogy nem okoztam túl nagy törést az emberekben színházon belül, ami borzasztó nehéz. A társulat 90 százaléka ugyanaz, ez is jó eredmény. Siker mondjuk a Jézus Krisztus szupersztár után a meghajlás, de az is, hogy egy jogdíjat végre sikerül megszereznünk, épp a Csinibaba esetében. Ugyanakkor az is eredmény, amiről beszéltünk már, hogy a sarki fűszeres megkülönböztetett figyelemmel szolgál ki!

 

 

Azt mondta, az elkezdett munkát szeretné folytatni a jövő évadban, nincs szükség paradigmaváltásra. Nyilvánvaló, hogy ebben a csodálatos ifjúságban benne volt a lehetősége, hogy ez lesz az utolsó évada, amelynek szép lezárása a Beatles.hu, ami nagy szerelme. Kirajzolódott már a következő évad?

Igen, a csapatom és PR főnököm mindig sugall nekem valamit, mi felé kellene elindulnunk, mi legyen az adott évad címe. Most is megvan egy irány, de még egyelőre ott tartok, hogy kifújjam magam. Kicsit le vagyunk maradva miattam, de április 20-ra meg kell jelentetnünk a műsorfüzetet, májustól pedig kezdődik a bérleteladás.

 

Járai Máté másodjára vehette át a Humorfesztiválon a legjobb férfi alakítás díját, és március 15-én Szilágyi István kapja majd az egyik Pro Urbe Győr díjat. Azt gondolom, hogy büszke lehet a társulatra!

Büszke is vagyok! Minden évben kapunk valami díjat. Bárki bármit is mond, az jelent valamit, ha az embert díjazzák! Járai Máté egymás után kétszer, egybehangzó zsűri szavazattal nyerte meg a díjat, ami fantasztikus eredmény! Szilányi Pityinek örülök, mert ő Győr egyik kövülete. Reménykedjünk, hogy még egészségben dolgozhat! Ezek éltetnek minket, és ha belegondolunk, a díjaink miatt például folyamatosan beszélnek a Győri Nemzeti Színházról. Így legyen mindig!


Farkas Mónika, Havassy Anna Katalin

Fotó: Marcali Gábor

 

A Forgács Péterrel készült teljes interjút megtekinthetik a Kulisszák mögött televíziós műsorban.

likeold
a fb oldalunkat