Győr+
2012.11.18. 09:35

Fonott világ

Judák Ambrus tanár, gépészmérnök és kosárfonó, ez utóbbi minőségében a Gyermekek Háza egyik felnőtt szakkörének vezetője. Amikor vasúti főállása meg első számú hobbija, a hoszszútávfutás engedi, szebbnél szebb használati tárgyakat fon fűzfavesszőből.

Judák Ambrus csaknem két évtizeddel ezelőtt tanítványai, a ladaméri iskola diákjai kedvéért kereste fel a Gyermekek Házát.

 

Úgy tervezte, körülnéz, hátha talál valamilyen gyerekeknek való kézműves foglalkozást. Elsőnek egy kosárfonóval, Bauer Józsi bácsival találkozott, s nem is kutakodott tovább, nagyon megtetszett neki a mesterség. Kitanulta, szakmunkásvizsgát tett belőle, majd ő maga is elkezdte tanítani. Azt mondja, annak idején könnyű dolga volt, mert Józsi bácsi fia, a szintén kosárfonó Bauer Béla helyben, Pinnyéden termelte meg a fonáshoz szükséges vesszőt.

 

Ma már Tiszafüredig kell elmenni a speciális, jó minőségű alapanyagért. Az idei termés még lábon áll, az itthoni készlet fogytán van. A vessző minősége azért fontos, mert Judák Ambrus erős, strapabíró tárgyakat készít, csak hasznos dolog, bevásárlókosár, lámpaernyő, nagyláda, kisbútor, kenyértartó kerül ki a kezei közül. Otthonát is saját készítésű tárgyakkal rendezte be, azt mondja, nincs annál kényelmesebb fotel, mint amit magának fon az ember. A szabadidő szűke miatt csak megrendelésre dolgozik, vásárokra, piacokra nem jár, de egy-két jelesebb kiállításra, pályázatra minden évben elküldi portékáit.

 

Idén a Mezőgazdasági Múzeumban díjazták munkáit. A kosárkészítés a középkorban virágzó kézműipar volt, a hazai mestertudás apáról fiúra szállt. Ma ismét népszerű, a munkanélküliséggel sújtott Tisza menti vidékeken fűzfavesszőt termesztenek, használati tárgyakat fonnak az ügyes kezű, népművészet iránt fogékony magyarok.

 

A turisták, a külföldiek szívesen vásárolják ezeket a praktikus, természetes anyagból készült tárgyakat, de elég a győri piacra kimenni, hogy lássuk, a legtöbb hazai háziasszony is fonott kosarakba pakolja a tojást, zöldséget, gyümölcsöt, virágot.

 

Judák Ambrus szerint a mai városi ember természetes alapanyagú, praktikus és szép tárgyakra vágyik, s egyre többen el is készítik maguknak ezeket a tárgyakat. A Gyermekek Házában működő szakkör iránt is nagy az érdeklődés, korra, nemre, foglalkozásra való tekintet nélkül érkeznek a tanítványok, hogy elsajátítsák a mesterséget. A társaság kitűnő, az ügyesebbeknek néhány óra elég, hogy megfonják első saját kosarukat.

 

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor