Győr+
2011.09.15. 17:10

Folytatják a bérlakások ellenőrzését a szolgáltatók

Sikerként értékelték a szolgáltatók és a rendőrség a GYŐR-SZOL Zrt. januári kezdeményezését az önkormányzati bérlakások együttes ellenőrzésére, ezért szeptembertől folytatják a közös akciót.

Győrben több mint négy és fél ezer önkormányzati tulajdonú bérlakás van. A bérlők közül nagyon sokan tartoznak a bérleti díjjal, közüzemi számlákkal és egyre gyakoribb a nem megfelelő fogyasztói magatartás, valamint az illegális fogyasztás. A közös bérleményellenőrzés ezek kiszűrését, megszüntetését, és az illegális fogyasztás által okozott balesetek megelőzését szolgálja.

A tavaszi akció tapasztalatai azt mutatják, hogy szükség van további ellenőrzésekre. A GYŐR-SZOL, az E.ON, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó, a Pannon-Víz és a városi rendőrkapitányság munkatársai az eddig ellenőrzött közel háromszáz lakás 43%-ánál találtak valamilyen szabálytalanságot. Illegális fogyasztás, valamint a jelentős díjhátralék esetén a szolgáltatónak lehetősége van a fogyasztás korlátozására. A törvényi előírások szigorú betartása mellett lefolytatott ellenőrzés jogi hátterét a lakástörvénynek a bérbeadót erre a tevékenységre feljogosító rendelkezése adja, amely lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók bejussanak a bérleményekbe, és ily módon meggyőződhessenek szolgáltatásaik jogszerű és szabályos vételezéséről.

A szolgáltatók úgy döntöttek, az eredmények ismeretében, a lakóközösség és a fizető fogyasztók, valamint a balesetveszély megelőzése érdekében szeptembertől folytatják, illetve több városrészre is kiterjesztik a közös ellenőrzést.