Hirdetés
Győr+
2011.11.11. 11:21

Földingné Nagy Judit: Életem végéig futni fogok

Valószínűleg életem végéig futni fogok, mert ez egy életforma – ad betekintést hosszú távú terveibe Földingné Nagy Judit. A leggyorsabb magyar női maratonista Győrben született, gyermekkorában családja Ménfőcsanakon lakott, így ő a Petőfi Sándor Általános Iskolába járt, ahol tulajdonképpen elkezdődött sportpályafutása. Még ez idő alatt leigazolt a Győri Dózsába, ahova a bercsényis középiskolás évek alatt is kijárt edzésekre.

Hirdetés

– Nagyon jó volt a társaság, szerettük az edzéseket, és élmény volt együtt utazni a versenyekre. Ez motiváló erőként is hatott rám. Aztán később, amikor hosszabb távokra készültem, akkor az hajtott, hogy minél jobb eredményeket érjek el, hogy kijussak különböző versenyekre, és ott tudjam teljesíteni a szintet.

A szint teljesítésében férje is segített, aki a mai napig edzője az atlantai olimpián is indult versenyzőnek. Vele is a sport révén ismerkedett meg, és lánya születése, valamint a tanítóképző főiskola elvégzése után ő biztatta, hogy kapja fel ismét azt a bizonyos cipőt. Az első maratonját még abban az évben, 1987-ben lefutotta.

– Ez olyan jól sikerült, hogy a magyar bajnokságon második lettem. Utána a szövetségen keresztül különböző nemzetközi versenyekre is kijutottam, és ez egyértelművé tette, hogy nekem ez a megfelelő táv, itt érdemes próbálkoznom.

A próbálkozásból egy szép sportkarrier lett, aminek köszönhetően bejárta a világot. Ma már csak kisebb versenyeken vesz részt, de naponta eljár futni.

– Vannak, akik szerint a futás unalmas. Ez egyáltalán nincs így, hiszen különböző helyeken tudsz haladni. Amikor időd van, csak kell egy jó cipő, és onnan, ahol éppen vagy, el tudsz kocogni valahova, ahova egyébként nem biztos, hogy kisétálsz. Amikor eljutottál oda, hogy ez rendszeressé válik – heti három alkalomra mondjuk azt, hogy rendszeres –, akkor már érzed ennek a jótékony hatását, és ez újabb motivációt jelent arra, hogy csináld. Egy idő után pedig, ha nem csinálod, akkor hiányzik. Az emberi szervezet megszokja. Ez tulajdonképpen egy pozitív addikció, jó lesz tőle a közérzeted, kitisztulsz, feldobódsz.

A futásra buzdítást három éve egy futóklub vezetőjeként is űzi. Férjével tanácsokat adnak a mozogni vágyóknak, akik egyre többen vannak nemre, korosztályra, testsúlyra való tekintet nélkül. A maratonista azt mondja, ebben az ülő életmódot folytató civilizációban egyszer csak elkezd hiányozni valami, erre lehet válasz a futás. De akár naponta egy kiadós séta is, mondjuk a belvárosban.

– Ha van időm, szívesen sétálok a belvárosban, csodálom a műemlék épületeket, amik mellett sokszor sietve elmegyek, a szépen felújított utcákat, tereket. Rendszeresen ott vagyunk a kulturális rendezvényeken, hatéves gyermekem miatt kedvencünk a Győrkőcfesztivál. Ám a munkám a sportbolt miatt Szigethez köt, itt mindennap megfordulok. Sokan ódzkodnak ettől a városrésztől, ám rengeteget fejlődött az utóbbi időben. Itt van például a Jedlik híd, ami ellen én is ágáltam, de be kell lássam, jó, hogy megépült, mert az embereknek szüksége van rá. Mi is használjuk.

Földingné Nagy Judit örül annak is, hogy a különböző városrészekben egyre több sportolási lehetőség van, arra pedig, hogy meddig akar futni, az elején már utaltunk. „Mindennap ajándék, amikor az ember ezt tudja csinálni, hiszen fiatalon tart.”

Az eredményekről

A futást kisiskolásként kezdte, majd komoly sikereket ért el, többek között tízszeres magyar bajnok és ő tartja a maratoni futás női országos csúcsát 2:28:50-es idővel. Első nemzetközi maratoni győzelmét Hamburgban aratta 1990-ben, 1995-ben megnyerte a párizsi maratont, melyet legnagyobb sikerének tart. Három Európa-bajnokságon, öt világbajnokságon és két olimpián vett részt. A Győri Nike Futóklub alapítója és edzője, a Győr–Lipót futóverseny szervezője.

A futóklub

A Földingné Nagy Judit által vezetett Nike Futóklub tulajdonképpen egy mindenki számára elérhető ingyenes futóedzés. A mozogni vágyók hetente kétszer találkoznak. Szerdánként a Lapos Tanszék előtt a Püspökerdőnél, ilyenkor télen 17 órától. Szombatonként pedig a marcalvárosi kiserdőben futnak, a találkozó a Krúdy-gimnázium mellett van reggel 9-kor. Nem kell hozzá más, csak elszántság és egy jó cipő. Érdeklődni a 30/288-9005-ös telefonszámon lehet.

Wurmbrandt Adrás

Hirdetés