Győr+
2011.09.11. 18:18

Földiekkel játszó égi tünemény – Sebestyén Márta hangja töltötte be a belvárost

Megtelt élettel a Széchenyi tér a Magyar Hagyományok Fesztiváljának utolsó napján. Sebestyén Márta gyönyörű hangja sokakat kicsalt a programra. Az énekesnő hamarosan portálunknak is nyilatkozni fog.

Ahogy tegnap este már megírtuk, ma hivatalosan is bejelentették: a Győri Likőrgyár Zrt. Pannonhalmi Pálinkáriumának őszibarack pálinkája nyerte a Győr Város Pálinkája 2011. díjat.

A fesztivál legjobbja a Brill Pálinkaház birskörtéje lett. A díjat dr. Somogyi Tivadar adta át.

Az alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, öröm, hogy egyre többen részesítik előnyben a magyar termékeket: a magyar ételeket és italokat.

A Széchenyi térre már százakat vonzott ki Sebestyén Márta varázslatos hangja.

A páinkaházaknál is egyre többen kóstolatják a különleges párlatokat.

A fesztiválon a pálinkásokon túl a népi mesterségek is bemutatkoznak. Káldi Károly fazekas Rábapatonáról érkezett, ahogy ő fogalmaz, népi kerámiáit árulja. Fogynak is szép számmal a sütő, főző, tároló edények, tálak, gyertyatartók.

– Egészen más ezekben sütni, főzni, kicsit megállítja az embereket a rohanásban, és az ősi világhoz kapcsol vissza. Itt Győrben a népi kultúra iránt érdeklődő közönséget látok – állapította meg a családi vállalkozásban dolgozó fazekas.

Szerinte, mint ahogy a népzene is állandóan alakul, úgy a fazekasság is folyamatos újítások által fogadtatja el portékáit manapság is.

Krizl Edit, a Brill Pálinkaház ügyvezetője 50 féle pálinkája közül választotta a birskörtét indulónak. Ezzel a fajtával már több versenyt is nyert korábban, az idő a győri megmérettetésig tovább nemesítette. Sajnos nagyon hamar elkapkodták, így standjuknál már nem kapható, helyette a tavalyi nyertest ajánlja a vendégeknek.

A vilmoskörte pálinkát mi is megkóstoltuk, íze és zamata magáért beszél. Ez a fajta, ahogy a 2009-es Irsai Olivér szőlőpálinka is a könnyű fajták közé sorolható. Utóbbi egyébként tavaly elnyerte a Magyarország Legjobb Pálinkája címet is.

A merészebbeknek karakteresebb párlatokat ajánl Krizl Edit, ilyen a például a nyári körte (packhams triumph körtefajtából), vagy a még keményebb téli körte (kiffer körtéből) pálinka.

Sebestyén Márta Földiekkel játszó égi tünemény címet viselő koncertje nagy sikert aratott, a magyar dal körülölelte a Széchenyi teret. A fellépés után a művésznővel tarthattunk az öltözőjébe.

– Éreztem a felém sugárzó szeretetet, láttam az embereken, hogy élvezték a koncertet, és ez örömmel tölt el. Itt egyébként is különös csengése volt a daloknak, hiszen Győr barokk város, fejlett ízlésű közönsége van. Nagyon szimpatikus, hogy ilyen sok fesztivál van ebben a városban, az ilyen események kovácsolják össze az embereket – mondta.

Azt is elmesélte, hogy a pálinkával először a nagyszüleinél találkozott. Volt nekik ugyanis egy cigánymeggy fájuk, melynek gyümölcséből isteni pálinkát főztek.

– Úgy tette a polcra nagyanyám ezt az italt, mint ha szentelt víz lenne. Nekem a pálinka az emlékeket, a kultúrát, a zenét és a táncot jelenti, valószínűleg még itt is kóstolok. A fanyar ízek a kedvenceim – árulta el Sebestyén Márta.

A Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes különleges táncszínházi produkcióval látogatott Győrbe, előadásuk címe Erdélyország az én hazám. Róluk Sebestyén Márta azt mondta, hogy mesteri szinten játszanak a színpadon.

Szombati-Serfőző Eszter, a Városháza Marketing és Sport Főosztály vezetője szerint sikeres a Magyar Hagyományok Fesztiválja, mert összehozza a nyárutón a győrieket és a városba látogató vendégeket.

Szerinte fontos, hogy a hagyományokat tiszteljük, ezért Győr több programja is arra törekszik, hogy bemutassa a magyarság értékeit. A mostani fesztiválon a magyar termelők bebizonyították, minőségi pálinkája van országunknak.

Zselló Katicának a Bezerics Pálinkárium málna pálinkája nyerte el legjobban a tetszését.

Férjével és barátaival a könnyebb pálinkákat részesítették előnyben. Nagyon élvezték a zenét és a programokat- mondta. Szerinte az ilyen fesztiváloknak összetartó erejük van.

Varga Mihály Bugacról körbejárta a padokat, és mesélt a pálinkázó embereknek.

Egy másik baráti társaságot is megszólítottunk, akik Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttest nézték pálinkázás közben.

Egybehangzóan állították, a Téti Pálinkafőzde portékái a legjobbak.

– Az ilyen eseményekre mindig kilátogat a társaságunk, a borfesztiválon is részt vettünk. Nagyon jó ez a rendezvény, még Szalonnát és bandáját megvárjuk.

Talp- és kontyalávaló a Széchenyi téren – A pénteki beszámoló

Táncol a tér, a pannonhalmi őszibarack lett Győr pálinkája – Szombati beszámoló