Hirdetés
Győr+
2012.04.14. 09:00

Fokozatosan javul a lakók kényelme és komfortérzete

Adyváros középső részének 2006 óta Szabó Erik az önkormányzati képviselője. Megválasztása óta szívügyének tekinti a lakótelepen élő emberek érdekeit, hiszen ő is naponta szembesül, mekkora feladat a parkolási problémák kezelése, a zöldterületek gondozása, a közlekedési viszonyok rendezése és a közbiztonság erősítése.

Hirdetés

– Úgy is fogalmazhatnék, hogy a nulláról indultam el, mert ebben a körzetben a korábbi 30 év során nem nagyon történt semmi – mondta Szabó Erik. – Egyértelművé vált számomra, hogy pontos elképzelésekkel, és koncepcióval kell nekifogni a feladatoknak, mert csakis tudatos tervezéssel lehet hosszú távon eredményt elérni. Négy éve megkezdtem egy munkát, ami arról szólt, hogy az elhanyagolt utakat, közterületeket és közintézményeket meg kell menteni az enyészettől, a további pusztulástól. Célul tűztem ki a zöld rehabilitációt, az utak, járdák állapotának javítását, az iskolák és óvodák fejlesztését, rekonstrukcióját.

Említsünk konkrét beruházásokat is, ahol már látható jelei vannak az ez irányú törekvésnek.

A helyiek által jól ismert Kassák-dombosnál új játszóteret alakítottunk ki: van egy a nagyobbaknak, és egy a kicsiknek, amolyan babajátszótér. A Kassák úton befejeztük a házak előtt a zöldfelületek felújítását. A Pálffy-iskola melletti játszóteret még most is csináljuk, minden évben új játszóelemekkel gazdagodik. Tavaly egy nagy csúszdát adtunk át, és a munka folytatódik. A Földes Gábor utcánál a házak közé új padokat helyeztünk ki kisebb játszótéri eszközökkel, és fákat ültettünk, úgy 10-15 darabot. Felszedjük a régi betonsávok, a helyüket füvesítjük. Megszűnik a balesetveszély, és az ezeken ücsörgő hangoskodókat is sikerült eltávolítani.

A panelfelújításnak ebben a választókörzetben is vannak látványos eredményei?

A Földes Gábor és a Török István utcában burkolták be a házakat, de hasonló munkát végeztek a Kassák és az Ifjúság körúton is.

Úgy tudom, a Fekete-iskolában több fejlesztés is megvalósult az ön segítségével.

Nagyon fontos, hogy az intézmény medencéjét sikerült felújítani, 6,8 millió forintba került a gépészet cseréje. Büszke vagyok arra, hogy részvételemmel a WHO-irodával közösen új programot is elindítottunk, amelynek lényege: nyissuk ki az iskolát nyárra! Nagyon fontos, hogy a fiatalok felügyelet alatt sportolhatnak, szervezett programokon vehetnek részt, így főzni tanulnak, vagy tavaly például kifestették az étkezőt, számítógépes foglalkozásokon csiszolhatták a tudásukat, rocktörténeti előadás-sorozatot hallgathattak. Az a célunk, hogy a diákok nyáron ne az utcán lógjanak, hanem az iskolában, rendezett körülmények között, értelmesen töltsék el a szabadidejüket.

Beszéljünk arról, hogy milyen fejlesztések történnek az idén?

A Török István utca mentén, illetve a Kodály és a Kassák Lajos utcák között új járdák épülnek, összesen mintegy 500 méter hosszúságban. Egy részük teljesen új lesz, máshol felbontjuk a burkolatot, mert a fák gyökerei tönkretették. A Szabolcska utcai négyemeletesek páros oldala mögötti garázssor murvás burkolata teljesen meg fog újulni, ez a lakók kérése volt, hogy autóval be tudjanak állni. Aggasztó téma a szemét kérdése. Kihelyezünk 30 új szemetesedényt, mindenhova fog jutni, emellett havonta összeszedetem a hulladékot a városi szolgáltatóval, hogy az illegális lerakókat felszámoljuk. A Kodály és a Szigethy úton további pihenőrészeket alakítunk ki padokkal, szemetesekkel. Ilyenből lesz a Tihanyi úti orvosi rendelő mellett is. A Török István utcában valamennyi padot lecseréljük. A Kuopio park játszóeszközeit renováljuk. Újrafestik őket a szakemberek, ami pedig tönkrement, azt cserélik. A Szigethy út 57–61. előtti területet is elkezdjük rehabilitálni, szép zöldterület és új parkolók létesülnek.

Úgy fest, sikerült elfogadtatnia magát a körzetben, és az itt élők, dolgozók is elismerik a munkáját…

Remélem, hogy így van. Jó a kapcsolatom mindenkivel, a helyiek pedig aktívak, érdeklődőek. Közös felvetésre kezdtünk például akadálymentesítésbe, így a mozgáskorlátozottak, és a babakocsival közlekedők nehézségein is könnyítettünk. Gyalogátkelőhelyet festettünk fel a Kodály utcai és a Szigethy úti szervizutca sarkánál. 3-4 millió forintot arra költünk, hogy a lakók kényelmét, komfortérzetét különböző esztétikai fejlesztésekkel javítsuk.

A helyiek szemével

Kaszás Lászlóné megbízott igazgató, Fekete István Általános Iskola:

– Nagy öröm volt számunkra, hogy képviselő úr a megválasztása után, ahogy minden intézménnyel, úgy velünk is rögtön felvette a kapcsolatot, és jólesett, hogy érdeklődik elképzeléseink, programjaink iránt. Nyugodtan kijelenthetem, hogy hatéves együttműködésünk során egy nagyon korrekt, humánus és szociálisan érzékeny embert ismertünk meg benne. Munkája során megújult a Kodály Zoltán utca, közlekedősziget épült, átkelőhelyek jöttek létre, új parkolási lehetőségek teremtődtek, megszépültek a játszóterek, és felújították a Kuopio parkot. Az iskolánk előtti teret térburkolattal látta el, padokat helyezett ki, a képviselői keretéből segítette az iskolaudvart rendbe tenni. Tavaly 1 millió forintot áldozott arra, hogy az egyik szinten felújítsuk a vizesblokkot. Rendszeres a kapcsolatunk, jár a rendezvényeinkre, nagyon közvetlen a viszonya a gyerekekkel, a pedagógusokkal, a karácsonyi műsorban még verset is mondott.

Pappné Kaszás Zsuzsanna igazgató, Kossuth Zsuzsanna Leánykollégium:

– Példamutató, hogy fontosnak tartja a kapcsolatunkat, és érdeklődése nem felületes. Mindenben próbál segíteni intézményünknek, nemcsak anyagilag, de erkölcsileg is. Minden rendezvényünkön jelen van, a diákok is örülnek, hogy odafigyel a munkánkra. Legutóbb a városi szavalóversenyhez kaptunk tőle anyagi támogatást, máskor könyveket szoktunk vásárolni a segítségével. Jó érzés, hogy számíthatunk rá. Vannak terveink, szeretnénk, ha épületünk szigetelése megvalósulna. Sok szép szigetelt épület van már a környékünkön, és nekünk is fontos az energiatakarékosság és az esztétikai változás. Nem olyan régen épült ki intézményünk mögött egy jó parkoló, ez is az önkormányzatnak köszönhető, és nagyon szimpatikus, hogy szívügyeként kezeli a zöldterületek gondozását.

Bakács László

Fotó: O. Jakócs Péter

Hirdetés