Győr+
2011.07.21. 15:41

Fogyasztóvédelmi konzultáció: szeptember 30-ig várják a válaszokat

A hét elején elindított fogyasztóvédelmi konzultáción teszik közkinccsé a fogyasztóvédelmi stratégia vitairatának tartalmát, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján hozott nyilvánosságra. A válaszokat szeptember 30-ig várja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) - mondta a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója csütörtökön Győrött, sajtótájékoztatón.

Major Ernő ismertetése szerint a konzultáció célja, hogy kikérjék a fogyasztók véleményét tizenegy kérdésben, a válaszok pedig adalékul szolgáljanak a fogyasztóvédelmi stratégiában megfogalmazott javaslatokhoz, a jövőkép alakításához.

A vitairat tételei közül a szakember kiemelte a piacfelügyeleti ellenőrzések erősítését, amely a veszélyes termékek kiszűrésére irányul. Szólt olyan ajánlások kidolgozásáról is, amelyek a vállalkozások szabályos működését segítenék elő. Major Ernő rámutatott: szeretnék elérni, hogy a közüzemi számlák érthetőek, áttekinthetőek legyenek, ennek érdekében lenne szükség a számlázási rend racionalizálására. A szabályok fegyelmezett betartását várják el az e-kereskedelemben felmerülő gondok megelőzésére. Elsősorban az idősebb generáció megkárosítását kívánják megakadályozni az erőszakos, megtévesztő üzletkötési módszerek visszaszorításától.

A fogyasztóvédelmi konzultáció részleteiről szólva az igazgató elmondta, hogy az NFH honlapjáról letölthető kérdőíven felmérik a fogyasztók véleményét a magyar termékek arányáról a kereskedelemben, a beszállítók védelméről, a termékek minőségéről, a termékbemutatókkal egybekötött kirándulások szabályozásáról, az ellenőrző hatóságról, a vállalkozások pozitív megkülönböztetésének szükségességéről, a szavatosságról, a jótállásról, a szolgáltatások szabályozási hiányosságáról.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a hatóság honlapján kialakított fórumon on-line módon is be lehet küldeni a válaszokat, ezen kívül a kérdőív papír formában is beszerezhető a fogyasztóvédelmi felügyelőségeken. A válaszok feldolgozásának eredményeit októberben teszi közzé az NFH.

(MTI)