Győr+
2011.07.19. 09:18

Fizikai felmérésen estek át a kézis lányok

Fizikai állapotfelmérésen estek át a Győri Audi ETO játékosai. A cardiovaszkuláris, azaz a keringési rendszer és légzőrendszer terhelhetőségét vizsgálták a szakemberek.

A lányok negyedórás turnusokban érkeztek a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának győri épületébe. Elsőként egy testösszetétel-vizsgálatra került sor, majd jöhetett az igazi erőpróba, a fizikai állapotfelmérés.

„Kifejezetten a cardiovaszkuláris, azaz a keringési rendszer és légzőrendszer terhelhetőségét vizsgáltuk” – kezdi Ihász Ferenc egyetemi docens, a NYME Apáczai karának Sporttudományi Intézetének igazgatója. „A keringési rendszerben a pulzust EKG formában vizsgáltuk, a vérnyomást pedig nyomon követtük nyugalmi és terheléses állapotban, hogy a lányok egészségesek-e, illetve mennyire terhelhetőek. A vizsgálat egyik fontos része az volt, hogy milyen minőségű a keringése a játékosoknak, azaz mennyi oxigént képes megkötni a hemoglobin a vérben. Ez nagyon fontos szempont, hiszen jól látjuk, hogy a felvett oxigénből mennyi jut el az izmokhoz. Megnéztük a terhelés csúcsa után néhány perccel a tejsav szintjét is. Ezzel próbáltuk pontosítani az aerob kapacitást azaz, hogy megfelelő oxigénellátásnál hogyan viselkedik a szervezet, illetve azt is vizsgáltuk, hogy anaerob szituációkban (azaz amikor a szervezetnek plusz oxigén kell) a játékosok teste hogyan viselkedik. Ez egy kis lépés volt a csapat felkészülésében, mégis információk tömkelegével látott el bennünket” – mondta Ihász Ferenc.

A lányok a héten folytatják a felkészülést, melyben most a hangsúlyt a megfelelő erőnléti és edzettségi állapot elérésére fekteti az edzői stáb.