Győr+
2011.11.16. 11:35

Fiatal Vállalkozók Hete: Fókuszban az innováció

Az innovatív ötletek, az alakuló vállalkozások támogatásának fontosságát hangsúlyozták a konferencia előadói a Fiatal Vállalkozók Hetén, Győrben.

A november 14-20. között megrendezendő „Globális Vállalkozói Hét” a világ legnagyobb, innovátorokat ünneplő rendezvénysorozata, amelyen 2008. évi meghirdetése óta 115 országban, mintegy 24 ezer szervezet részvételével több, mint hétmillió ember vett részt eddig.

A magyarországi szervezők szerint nem elegendő, ha hazai és nemzetközi nagyvállalatok teremtenek munkahelyeket, hanem elő kell segíteni és támogatni kell a hazai kis- és középvállalkozásokat, az induló és nagy növekedési potenciálú tudásvállalkozásokat.

Borkai Zsolt polgármester november 16-án, a rendezvény megnyitóján a vállalkozások, az egyetem és a város között kialakult szoros összefogásról beszélt, amely számos esetben már eddig is konkrét és pozitív eredménnyel járt. Kiemelte a győri oktatási rendszer átalakítását, amelynek révén a szakképzés iránya találkozik a munkaerő-piaci igényekkel. A polgármester hangsúlyozta, a város támogatja a jó kezdeményezéseket, az innovatív ötleteket.

Kara Ákos a Parlament Munkaügyi és Foglalkoztatási Bizottságának alelnöke kiemelte, az újonnan alakuló vállalkozások értéket hordoznak a közösség számára. Hozzátette, az egyetem stratégiai szerepet játszik az innováció kiterjesztésében.

Dr. Szekeres Tamás a Széchenyi István Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a magyart találékony nemzetnek tartják, mégis a fiataloknak csak egy töredéke (3,7 százalék) az, aki vállalkozásba kezd. Mint mondta, az ilyen rendezvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a friss diplomások ne csak az álláshirdetéseket nézzék, de esetleg merjék megvalósítani saját ötleteiket. Ehhez az egyetem is segítséget nyújt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara is támogatja az induló vállalkozásokat. Dinnyés Előd kamarai titkár programjaik közül az „Üzleti angyal klubot” emelte ki, amelynek keretében a fiatal vállalkozóknak segítenek tanácsokkal, kapcsolati tőkével.

A szakmai program az „Egyetemi Tudásmenedzsment Központ létrehozása, valamint a regionális szintű tudáshasznosulást és tudástranszfert segítő szervezeti fejlesztések a Széchenyi István Egyetemen” című, TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0005 azonosítójú projekt részeként valósult meg, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam 391.228.695 Ft összegű támogatást nyújtott.

Papp Zsolt György