Győr+
2014.04.11. 06:19

Fennállásának 130. jubileumát ünnepli a kisalföldi vízszolgáltató

Színes eseménysorozattal ünnepli fennállásának 130. évfordulóját Magyarország másodikként alapított vízmű-társasága, a győri székhelyű Pannon-Víz Zrt.

Tőke László elnök-vezérigazgató felidézte: Pest-Budán 1868-ban indult el a szolgáltatás, majd – Zágrábot, Horvátország székvárosát megelőzve – Győr volt következő állomás. Kilenc évnyi küzdelem eredményeként a Győri Vízvezetéki Részvénytársaság 1883-ban kijelölte a leendő vízmű helyét Kiskút városrészben, majd 1884. június 15-én üzembe is helyezték a szolgáltatást. Az akkor nóvumnak számító vízvezetés mellett olyan ismert győri is kiállt, mint Jedlik Ányos magyar természettudós, feltaláló, bencés szerzetes.

 

A jubileum alkalmából felhívással fordulnak a lakossághoz: akinek vannak a vízműhöz, a vízszolgáltatáshoz fűződő tárgyi emlékei, fotói, az tegye lehetővé, hogy a társaság még az év első felében digitalizálja azt, így is megőrizve az utókornak. Az így összegyűjtött anyagból júliusban Győrben kiállítás nyílik.

 

Kiemelten számítanak az iskolák, csoportok, közösségek gyűjtőmunkáira, régi vízműves kollégák és leszármazottaik emléktárgyaira – jegyezte meg Tőke László. Hozzátette: egy másik tárlatot is rendeznek relikviáikból; egyik régi munkatársuk, Harcsás László gyűjtött össze és újított fel évtizedek alatt vagy félszáz falikutat. Ezt az anyagot is bemutatják a jubileumi évben.

 

A társaság azzal is közelebb hozza az emberekhez működését, hogy május 17-én és 31-én megnyitja a látogatók előtt a győr-szabadhegyi víztornyot.

 

(MTI)