Győr+
2011.09.08. 15:13

Felújítják a pannonhalmi bazilikát

Bemutatták Pannonhalmán a középkori bazilikabelső már megkezdett felújításának terveit és az új látogató bejárat kialakításának munkálatait.

Várszegi Asztrik püspök-főapát köszöntőjében elmondta, hogy szeretnék, ha a 21. század is otthonra lelne a felújított bazilikában. A nagyszabású beruházáshoz az anyagi támogatást az Európai Unió és a Magyar Állam nyújtotta.

A Bazilika Műhely feladata az volt, hogy a bazilika-belső teológiai és szerzetesi szempontját vegye figyelembe a felújítás során. Fehérváry Jákó, a Műhely titkára elmondta: „Abból indultunk ki, hogy a templom-épületet összetett valóságként tekintjük. Az istentisztelet nyelvét az építészet nyelvére fordítjuk, otthont és teret adjon számunkra. A bazilika egy imádkozó szerzetesközösség szíve, otthona, mindennapi életének forrása.”

A bazilika belső átalakításának dizájn megtervezésére John Pawson-t kérték fel. Munkatársa Stefan Dold valamint Gunther Zsolt felelős tervező ismertette az elképzeléseket, s azok filozófiáját. Elmondta, hogy a fő cél a vizuális tisztaság és a funkcionális egység megteremtése. Ezt többek között a Stornó Ferenc által tervezett szószéknek a Milleneumi templomba történő áthelyezésével, a Szent Márton üvegablak kivételével, cseréjével, új kőoltár építésével valósítják meg. A templom plánumrészét megnövelik úgy, hogy meredekké teszik a megemelt szentély lépcsőjét. A 130 éves padlózatot is felbontják, a kápolna, a barokk sekrestye és a kripta padlózata viszont érintetlen marad. A felújítás restaurátorai: Springer Ferenc, Zahora András és Zágoni Péter.

Az új látogatóbejárat építéséről Czigány Tamás építész számolt be, s elmondták azt is, hogy bevezetik az audio-guide rendszert. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a látogató a kapott készülék segítségével egyéni ütemben nézheti meg az apátság értékeit, természetesen a kijelölt útvonalon.

Az apátság iránt érdeklődők a jövőben a várköpeny oldalában futó erdei sétányon juthatnak be a monostorba, így közvetlenül a bazilika előtti térre érkeznek meg. – mondta Czigány Tamás.

Kovács Veronika