Feltétlen feltétem: Ropogós sajtgolyó

Győr+
2019.05.24. 19:32

Szerintem nehezen találnék olyan embert, aki ezt a ropogós, ízes, sült sajtgolyót ne szeretné meg első látásra. Akár magában, akár egy finom főzelékhez verhetetlen!

Itt a gyereknap és bár sokan kifejezetten elutasítják a zöld főzelékeket, csupán marketing kérdése minden. A sóskáról írtam nem is olyan régen, amit azóta sokan megkóstoltak a csinos tálalásnak és jó kis feltétnek köszönhetően, ahogy kínáltam. Úgy hiszem, egy nagy csomag, friss, szinte bébi spenót még könnyebb feladat lesz. Arra gondoltam, nem is főzeléknek hívom, hanem inkább mártás vagy szósz ropogós sajtgolyókkal. Teszteltem és bátran ajánlom minden családnak, anyukának, nagynéninek és tündérkeresztanyának, mert nagy sikert arat majd vele a kicsiknél. Tejszínes alapot kapott ez a zöld levél is és sok fokhagymát. A sajtgolyónak zsenge új krumpli és újhagyma az alapja, amitől krémes és édes marad. A külseje pedig a mindig jól bevált kukoricapehelytől ropog. Hétvégére tökéletes fogás lehet.

Bevásárló lista:

500 g friss spenót levél

2 gerezd fokhagyma

2 kk só

150 ml tejszín

1 ek liszt

1 kis fej hagyma

Fűszerek: 3 db szegfűbors, 6 db egész bors, 3 db babérlevél, 1 kk ecet

Sajtgolyók:

1 kg újkrumpli

1 szál újhagyma

2 db sárgarépa

300 g reszelt, zsíros sajt

3 db tojás (2 panírozáshoz)

2 púpozott ek liszt (én köleslisztet is használtam már)

300 g cornflakes, kukoricapehely

3 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A spenótot alaposan megmosom és hagyom lecsepegni egy szűrőben. 1 kis fej hagymát pirítok 2 ek olajon, majd hozzáadom a fűszereket és végül a spenótot. Fokhagymát reszelek hozzá és felöntöm 2 dl vízzel. 15 percig fedő alatt főzöm, majd hozzáöntöm a tejszínben elkevert lisztet, kevés ecetet, sót és alacsony lángon újra 10 percig főzöm.

2. A sajtgolyókhoz egy fazékban megfőzöm a krumplit és a répát. Meghámozom, összetöröm, hozzávágom a hagymát, sózom és kihűtöm teljesen. (minél hidegebb, annál jobban sikerül majd) Amikor kihűlt, hozzákeverem a reszelt sajtot, tojást, lisztet és közepes golyókat formázok belőle.

3. Felvert tojásba forgatom, majd a kézzel apróra tört cornflakes-be.

4. Az olajat közepes forróságúra hevítem és 2-3 perc alatt, és a sajtgolyók minden oldalát ropogósra sütöm.

Hogy tökéletes legyen:

• a sajtgolyókban minden főtt, ezért csak a cornflakesnek kell megsülnie, hosszú sütés esetén a sajt olvadni kezd és kifolyik

• akinek nagy fagyasztója van, a megformázott golyókat ott is pihentetheti panírozás előtt, így még szebbek lesznek

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!