Hirdetés
Győr+
2012.07.12. 13:15

Félmillió lökhárító Győrből- FOTÓKKAL, VIDEÓVAL

Jövő nyárra már kétszáz embernek adhat munkát a Rehau új győri gyára. Csütörtökön tették le az üzem alapkövét.

Hirdetés

A 10 hektáros terület alig negyedét foglalja el a leendő üzemcsarnok; a 26 ezer négyzetméteren gyártják, lakkozzák és szükség esetén raktározzák a három Audi-modellhez készülő első és hátsó lökhárítókat. (A Győrben készülő A3 és TT mellett a Pozsonyból kigördülő Q7-esek is innen kapják majd az első és a hátsó rendszert, a félmillió darabbal így 250 ezer autót lehet felszerelni.) A napokban kezdődnek a földmunkák, a csarnoknak – amellyel szemben egyszerre állítottak magas gazdaságossági és környezetvédelmi követelményeket – öt hónap alatt húzza fel a Strabag. Aztán jöhet a gépek beállítása és beüzemelése, ezek némelyikének fejlesztésében a Rehau-csoport is részt vett. Majd 2013 második negyedévében indulhat a gyártás, amelyben mintegy 150 munkatárs vesz majd részt.

Hirdetés

Kezdetben csak az Audinak dolgoznak; Markus Grundmann ügyvezető igazgató közlése szerint nem exkluzív a szerződésük, de a négykarikás megrendelő igényei lekötik majd minden kapacitásukat. (A Rehau egyébként régi partnere a Volkswagen-csoportnak, amelyhez az Audi is tartozik; 1950-ben kapták első megrendelésüket, a már akkor is népszerű, máig világhírű Bogárhoz.)

Másoknak így csak akkor tudnak beszállítani, ha felépül a második beruházási fázis is – ez viszont sak a tervekben létezik egyelőre. A számba jöhető ügyfelek körét az ágazat egyik sajátossága szűkíti – jegyzi meg a cégvezető; nagy méretük miatt ugyanis csak pár száz kilométeres körzetben éri meg szállítani a lökhárítókat.

– A német cégeket mindig is jellemezte három dolog: a tisztaság, a precizitás és a maximalizmus – adott az alapkő-letételi ünnepségen egy újabb értelmezési szempontot Somogyi Tivadar alpolgármester. Aki reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás is segít újat tanulni munka- és környezetkultúrából. Utalt arra, hogy a város nagyon sokat tett azért, hogy ide vonzza a befektetőket, és azok meg is találják Győrben a számításukat.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Pál Gergő

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat