Hirdetés
Győr+
2016.06.03. 21:52

Felemelő koncert a győri Széchenyi téren

A hazai zenetörténet egyedülálló alkotása, Istvánffy Benedek, Missa Dorothea című műve csendült fel pénteken este, a győri Széchenyi téren, teltházas közönség előtt.

Hirdetés

A környezet, és az időjárás is kegyeibe fogadta a nagyszámú hallgatóságot. A Dorothea-misét a Győri Filharmonikus Zenekar és a Szent Efrém Kórus tolmácsolásában, Rácz Márton karmester vezényletével hallgathatta meg a győri közönség.

 

Hirdetés

A koncert, az első magyar barokk templom felszentelésének, a 375. éves győri  Loyolai Szent Ignác-templom tiszteletére rendezett emlékév újabb felvonása.A bencés rendház az iskola és a templom együttese a győrieknek ismerős, és mégis titokzatos. A közel 400 éves hagyományt őrző közösségnek a mindennapjai zajlanak itt. Ma 12 szerzetes, 520 diák otthona az intézmény. A bencés perjelség nem titkolt szándéka, közelebb hozni a rendet és a győri civil közösséget, ennek fontos állomása a péntek esti különleges koncert – mondta köszöntőjében Sárai-Szabó Kelemen templomigazgató.

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, Győr méltán büszke a bencésekre, a bencés templomra, mindez elválaszthatatlan része a városnak.

Fekete Dávid alpolgármester a koncert előtt hangsúlyozta, a teltházas komolyzenei hangverseny tiszteletadás a bencéseknek, a templomnak, azoknak, akik annak idején felépítették, és akik ma működtetik az iskolát, valamint tiszteletadás Istvánfy Benedek zenei munkássága előtt.

Kelemen Áron bencás atya a zeneműről elmondta, először 1774. augusztus 15-én, gróf Zichy Ferenc győri püspök aranymiséjén hangzott el. A mű a legünnepélyesebb mise, amely csak az egyházi év legjelesebb alkalmain csendült fel. Ez az előadás sajátos kifejezése volt a város egységének, hiszen annak idején a vonósok és a fafúvósok a templom, míg a rézfuvósokat és az ütősök a város alkalmazásában álltak és csak jeles ünnepeken muzsikáltak együtt.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

 

likeold
a fb oldalunkat