Győr+
2011.09.19. 18:46

Fegyőrök pere kezdődött meg Győrben

A vádirat ismertetésével hétfőn megkezdődött annak a tíz embernek a pere Győrben, akiknek a vád szerint közük van ahhoz, hogy 2009. januárban egy fogvatartott meghalt a kaposvári büntetés-végrehajtási intézetben.

A vád szerint a német-magyar kettős állampolgárságú férfit lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének gyanúja miatt vették őrizetbe, majd a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték, ahol sérüléseket láttak rajta, illetve zavartságot tapasztaltak nála. A férfit egy kétszemélyes cellában helyezték el, ahol az éjszaka folyamán többször őrjöngött, feltehetőleg magas vércukorszintje, alkoholelvonási tünetei, illetve esetlegesen korábbi sérüléseiből adódóan zavart állapota miatt. Másnap az egyik vádlott a szolgálati kutyát ráuszította a fogvatartottra, aki ennek következtében elesett, a szájkosár pedig többször megütötte.

Két másik, jelen lévő vádlott ezt nem akadályozta meg, később pedig egyikük – látván, hogy a zavart állapotban lévő őrizetes felemelt székkel várja belépését – megütötte a férfit. Másnap az elsőrendű vádlott a földre lökte a férfit, majd a felállni akaró fogvatartott mellkasára állt az egyik lábával, többször rákiabált, hogy álljon fel, ha tud, miközben ököllel többször nagy erővel az állán, illetve a fején megütötte. Ennek következtében az őrizetes kómába esett, és a haladéktalanul végrehajtott koponyaműtét dacára két héttel később meghalt.

A hétfői, mintegy hétórás tárgyaláson az első- és a másodrendű vádlott azt fejtegette: szakképzettség és – hétvége lévén – egészségügyi személyzet híján nem tudták megállapítani, mi baja lehet az amúgy gyengélkedőcellában elhelyezett férfinak. A harmadrendű vádlott tagadta, hogy azt mondta volna később, “adtam egy pofont ennek a németnek”, akire “rá lett engedve a kutya”.

A kutyás őr úgy nyilatkozott, az állat és szájkosara “nem került fizikai kapcsolatba” az őrizetessel, aki a folyton ugató, ágaskodó állat láttán hanyatt esett.

Az ötödrendű vádlott, az intézmény akkori parancsnoka azt közölte: amint hírét vette, hogy az őrizetest kórházba kellett vinni, bement a munkahelyére, mindenkitől írásos jelentést kért. Arról, hogy miért nem vette komolyan annak a tisztnek a vallomását, aki jelezte: mintha ütéseket hallott volna a cellából, a parancsnok úgy nyilatkozott: megítélése szerint beosztottja túl távol volt a történtektől, a közöltek pedig életszerűtlennek tűntek számára.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Katonai Tanácsa kedden folytatja az ügy tárgyalását; a következő négy tárgyalást Kaposvárra tűzték ki.

(MTI)