Győr+
2011.10.11. 10:49

Fedezd fel Győrt! – Irány a Káptalandomb!

Győrben élünk, nap mint nap elsétálunk gyönyörű műemlékeink előtt, és közben nem is sejtjük, micsoda értékek birtokában vagyunk, milyen kalandos történeteket, hihetetlen legendákat rejt egy-egy belvárosi ház, szobor vagy festmény.

Izgalmas túrára hívom hát az olvasót, tartson velem, fedezzük fel együtt Győr szépségeit! Sétánkhoz Jakab Petrát, a Győri Polgármesteri Hivatal idegenforgalmi referensét kértem fel, kalauzoljon minket, mutassa meg nekünk Győr csodás titkait.

Irány a Káptalandomb!

Utunkat a Káptalandomb irányába folytatjuk, egy kis kitérővel. A Király utca bejáratánál a Győrre oly jellemző sarokerkélyeket csodálhatjuk meg.

– Praktikus okból alakították így ki ezeket az erkélyeket– meséli kísérőm. – Mivel a korabeli jómódú asszonyok feladata a háztartás és a cselédség irányítása volt, idejük nagy részét otthon töltötték. A kilátás ezekből a zárt, üveges erkélyekből 270 fok, tehát három irányba is elláttak, és megfigyelhették, ki, milyen ruhában megy a templomba, mit vesz a piacon, egyszóval könnyen be lehetett gyűjteni a társasági élethez a pletykálnivalót.

A Király utca macskakövein lépdelünk, egészen a Városi Művészeti Múzeum Képtáráig, közismert nevén a Napóleon-házig. A kismegyeri csata után néhány héttel Napóleon ebben a házban töltött egy éjszakát, tiszteletére még estélyt is rendeztek. Persze legenda ehhez az eseményhez is kapcsolódik. A mulatság után őfelsége nem aludt túl jól, és mérgében egy ágyúgolyót hajított ki az ablakon.

– Ha nem hiszed, a bizonyítékot meglelheted a szemközti ház falába fúródva! – mutat a túloldalra Petra.

– Hát, jó nagyot tudott dobni ez a Bonaparte! – jegyzem meg mosolyogva.

Hogy átéljük egy kicsit a középkori Győr hangulatát, a Sarkantyú köz felé vesszük az irányt. Az utcácska neve találó, hiszen valóban egy sarkantyúra emlékeztet az alakja. Mire végigjárjuk, újra a Káptalandomb feljáratánál találjuk magunkat. Közben megtudom azt is, hogy a Lépcső köz azóta már lebontott kettes számú házában lakott gyermekként Blaha Lujza, a „nemzet csalogánya”.

Elindulunk felfelé a Káptalandombon. Balkéz felől a Városi Kőtár bejárata előtt haladunk el, ami az egykori várrendszer épen maradt kazamatáiban kapott helyet. Itt a római korból származó sírköveket, útjelző táblákat, sőt a Fehérvári kapu darabjait is megcsodálhatjuk. – Nem véletlen, hogy római kövekről beszélek, – fejtegeti útitársam – hiszen az első jelentősebb várost Győr területén a rómaiak alapították, akik Krisztus után 10-ben érkeztek ide, és átvették a kelta „Arrabona” városnevet. A Római Birodalom kiemelt stratégiai fontosságú területe volt ez, hiszen nem csak Pannónia provincia, de a birodalom északi határa is itt húzódott. Ezt a határvonalat a Limes nevű erődítményrendszerrel védték, így számos őrtornyot is emeltek a környékén.

A Káptalandombon egy castrum, azaz légiós tábor is létesült, ahonnan a folyókon történő vízi átkelést is felügyelni tudták. Később a honfoglaló magyar törzsek is megtelepedtek errefelé, I. István királyunk püspökséget alapított Győrben. Amikor a lázadó Koppány vezért felnégyelték, testének egy darabját a győri várra tűzette ki.

A Káptalandombon két jelentős múzeum is található, az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, illetve a Borsos Miklós Múzeum. Látványos alkotás Szerváciusz Tibor kolozsvári szobrászművész Mária köve is, amelynek fő jelenete Szent István királyunkat ábrázolja, ahogy felajánlja országát Szűz Máriának. A mű két oldalán pedig a Csodaszarvas legendája elevenedik meg.

Lassan elérkeztünk a Káptalandomb legfontosabb épületéhez. – Kevesen tudják, hogy a Győri Bazilika hazánk egyik legrégebbi temploma, már 1033-ban szolgálta a híveket. A „Nagyboldogasszonynak” vagy „Mária mennybevételének” szentelt székesegyház az 1996-os pápalátogatás alkalmával emelkedett bazilikai rangra. II. János Pál pápa győri látogatására emléktábla is felhívja a figyelmet. Az „öregtemplom” eredetileg román stílusban épült, de a különböző korokban elvégzett átépítések miatt számos stílus jegyeit magán viseli. A Bazilika kincseit a jövő héten vesszük szemügyre.

Papp Zsolt

I. rész: Fedezd fel Győrt! – Hagyatékból városháza

II. rész: Fedezd fel Győrt! – A Baross út

III. rész: Fedezd fel Győrt! – A Bécsi kapu tér