Győr+
2011.11.15. 10:24

Fedezd fel Győrt! – A szerelmesek szigete

Győrben élünk, nap mint nap elsétálunk gyönyörű műemlékeink előtt, és közben nem is sejtjük, micsoda értékek birtokában vagyunk, milyen kalandos történeteket, hihetetlen legendákat rejt egy-egy belvárosi ház, szobor vagy festmény.

Hirdetés

Izgalmas túrára hívom hát az olvasót, tartson velem, fedezzük fel együtt Győr szépségeit! Sétánkhoz Jakab Petrát, a Győri Polgármesteri Hivatal idegenforgalmi referensét kértem fel, kalauzoljon minket, mutassa meg nekünk Győr csodás titkait.

A szerelmesek szigete

– A Rába kettős híd – mint ahogy azt a neve is mutatja – a Rába folyó két ága felett ível át. Ha a híd belvárosi hídfőjénél megállunk, balra tekintve láthatjuk a víziszínpad helyét, ahol nyaranta sok színvonalas rendezvényt tartanak, többek között a Vaskakas Ünnepi Játékok előadásait is– kezd bele Petra. Jobbra fordulva csodálatos panoráma tárul elénk a vársétánnyal, az ágyúkkal, Szent István lovas szobrával, a Káptalandomb és a Püspökvár impozáns képével. Láthatjuk a Vaskakas Ház épületegyüttesét is, amely a hamarosan kezdődő felújításnak köszönhetően várhatóan 2013-ban ismét élettel telik meg.

Elindulunk a hídon át, és a közepén le is kanyarodunk arról, hiszen a két Rába-ág között található Győr legszebb zöld parkja, a szerelmesek legfőbb sétahelye, a Radó sziget, amely a Rábát szabályozó társaság elnökéről, Szentmártoni Radó Kálmánról kapta a nevét.

– Erre található Magyarország legrégebbi csónakháza, amely még ma is működik, a sárkányhajózás győri otthona. Ez a sportág városunkban is egyre népszerűbb, évente több versenyt is rendeznek a Mosoni-Dunán- mondja kísérőm. Amikor kiérünk a sziget sarkához, Petra egy érdekes kérdést szegez nekem. – Szeretnéd a Titanic című filmben érezni magad? Látva értetlenkedésemet, a sziget hajóorr alakú végének korlátjára pattan, és kitárja karjait, ekkor esik le, mire is gondolt, és nevetve követem őt. Közben elmondja, rengeteg esküvői fotó készül itt, ezzel a beállítással.

Visszafelé sétálva elhaladunk a zenepavilon és az első világháborús emlékmű mellett. A szigetről érdemes tudni, hogy Győr egyik legnépszerűbb rendezvényének is a központja, a nemzetközileg is elismert Győrkőcfesztivál fő helyszíne.

A hídon keresztbe sétálva átérünk a sziget másik oldalára. Innen ismét csodálatos panoráma nyílik a Püspökvárra, azért természetesen egy pillantást a Mosolygó Vénusz szobrára is vetek. – Erről a szoborról nem szól valami érdekes legenda? – teszem fel a kérdést huncutul, de vezetőmet nem lehet zavarba hozni. – Talán egyszer elmesélem neked! – vág vissza mosolyogva. Ezután felvetem, hogy menjünk a strand felé a kis hídon át, de Petrának más tervei vannak. Visszafelé indulunk, és átkelünk a hídon. Megérkezünk a Rát Mátyás térre, ahol az első magyar nyelvű hírlap, a Hírmondó szerkesztőjének emlékkövét láthatjuk, és itt magasodik az egykori vámház is.

A néhány éve teljesen felújított Zsinagóga felé indulunk, amely napjainkban a Széchenyi István Egyetem zeneművészeti karának, valamint a huszadik századi magyar festőművészetet bemutató állandó kiállítás, a Vasilescu gyűjteménynek az otthona.

Itt megállunk egy kicsit, és kísérőm elmondja, egy igazán különleges városrészbe értünk, hiszen Közép-Európában egyedülálló módon csak itt épült öt különböző vallási felekezet temploma egyetlen utcában. A zsinagóga mellett itt áll az Evangélikus Öregtemplom, a református templom, a katolikus templom és a görög katolikus, vagy rác templom. Ez valóban igazi kuriózum, amely az egykori győri várfalon kívül megtelepedők közösségeinek köszönhető.

Érdemes tudni, hogy egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően hamarosan megkezdődik Újváros rehabilitációja. Az 1,4 milliárdos beruházás részeként a Kossuth utca több lakóépülete, az iskola, a templom és a Bercsényi liget is megújul. A városrész úthálózata is átalakításon megy át, hiszen a közelmúltban átadott Jedlik hídhoz kapcsolódóan jelentősen megváltozik a közlekedés a környéken. Összességében tehát nagy fejlődés előtt áll ez a városrész.

– A jövő héten utunkat innen folytatjuk, de hozzál magaddal fürdőruhát is! – javasolja Petra búcsúzóul.

Papp Zsolt György

I. rész: Fedezd fel Győrt! – Hagyatékból városháza

II. rész: Fedezd fel Győrt! – A Baross út

III. rész: Fedezd fel Győrt! – A Bécsi kapu tér

IV. rész: Fedezd fel Győrt! – Irány a Káptalandomb!

V. rész: Fedezd fel Győrt! – A Bazilika kincsei

VI. rész: Fedezd fel Győrt! – Megszólal a vaskakas!

VII. rész: Fedezd fel Győrt! – A Széchenyi tér felé

VII. rész: Fedezd fel Győrt! – Újra a téren