Győr+
2011.11.02. 10:01

Fedezd fel Győrt! – A Széchenyi tér felé

Győrben élünk, nap mint nap elsétálunk gyönyörű műemlékeink előtt, és közben nem is sejtjük, micsoda értékek birtokában vagyunk, milyen kalandos történeteket, hihetetlen legendákat rejt egy-egy belvárosi ház, szobor vagy festmény.

Izgalmas túrára hívom hát az olvasót, tartson velem, fedezzük fel együtt Győr szépségeit! Sétánkhoz Jakab Petrát, a Győri Polgármesteri Hivatal idegenforgalmi referensét kértem fel, kalauzoljon minket, mutassa meg nekünk Győr csodás titkait.

A Széchenyi tér felé

Petrával tovább indulunk a Jedlik Ányos utcán a Széchenyi tér felé. Ezekben a belvárosi utcákban sorakoztak egykor a céhes mesterek üzletei, emléküket a még megmaradt díszes cégérek őrzik.

Közülük is a legismertebb az Aranyhajó, amit ezekben a hónapokban restaurálnak. – Hogy betartják-e a felújítás szigorú szabályait, azt nem tudom! – veti közbe sejtelmesen útitársam.

– Miféle szigorú szabályok? – kelti fel a kíváncsiságomat az újabb múltbéli történet.

– A cégér Shima Bandi kovácsmester alkotása. A legenda szerint a rátarti művész büszkeségből egy levelet rejtett a hajótestbe, amiben üzenetet hagyott a jövő nemzedékek számára. Az alkotó írásba foglalta utasításait, hogy a későbbi mesteremberek miként újíthatják meg művét. Ha tehát a restaurátorok helyesen akarnak eljárni, előbb a levelet kell megtalálniuk.

Továbbsétálunk, és lassan a közelmúltban teljesen megújult Széchenyi térre érkezünk, ahol gyerekek futkároznak, szülők beszélgetnek, mások a teraszokról csodálják a szépen felújított épületeket. Turisták egy csoportja a szökőkút magasba szökkenő vízoszlopaiban gyönyörködik, míg mások a Mária oszlopot járják körbe. Mi a sarkon balra kanyarodunk, az impozáns barokk és klasszicista lakóházak mellett elhaladva egy zöld épülethez érünk, aminek kerek sarokerkélye alatt egy vastuskó áll, amely természetesen egy újabb történetet rejt.

Az épületet, amelyben a Patkó Imre gyűjtemény is helyet kapott, szerájablakokra emlékeztető ablakai miatt Török-háznak vagy a már említett tuskó miatt Vastuskós háznak nevezik. 1833-ban egy osztrák kereskedő, Zittritsch Mátyás nyitott itt fűszerkereskedést, és a bécsi Stephansdom mellett található „Stock im Eisen” mintájára egy fémlemezekkel bevont tuskót választott cégérül. – Ha közelebb lépsz hozzá, láthatod, hogy tele van vasszegekkel! – hívogat Petra. – A korabeli „szakmunkásképzés” gyakorlati része volt, hogy a legények vándorútra mentek, hogy más városokban is tapasztalatot szerezzenek, kitanulják a szakmát. A Győrbe érkező tanoncok – itt tartózkodásuk emlékéül – egy-egy vasszeget vertek a tuskóba. Itt, a ház oldalában tehát szó szerint is kézzelfoghatóvá válik a múlt.

Egy kicsit odébb sétálunk, a Xántus János Múzeum elé, ahol az alapító, Rómer Flóris mellszobrát is megtekinthetjük. Maga a ház a bencések tulajdonában volt egykor, erre utal az épület timpanonjában lévő dombormű „Isten szemével”. A fülkékben Szent István és Szent Benedek szobrait láthatjuk. Itt működik a megyei múzeum, többek között a város történetét bemutató kiállítással.

– Gyere tovább, mert most egy igazán érdekes épület következik! – noszogat idegenvezetőm. – Ez volt a régi városháza. Ennél fogva alagsorában börtön található, ahol többek között a híres lőcsei fehér asszony, vagyis Korponayné Géczy Julianna is raboskodott. A Jókai Mór regényéből is ismert történet szerint az asszonyság Lőcse várának árulója, amiért aztán Győr város főterén lefejezték. A téren egyébként több kivégzést is tartottak, 1688-ban a város utolsó boszorkányát is itt égették meg. Az épület azonban nem csak börtönéről nevezetes, hiszen a felettünk lévő kovácsoltvas erkélyről az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc idején Kossuth Lajos tartott toborzót.

Egy pillanatra az egykori Lloyd kereskedőtársaság épülete felé fordulunk, amelyet a tér rekonstrukciójával párhuzamosan szintén felújítottak. A térről kimagaslik a Mária oszlop, melyet Kollonich Lipót püspök emeltetett Buda várának töröktől való visszafoglalásának emlékére 1686-ban. A kompozíció tetején Szűz Máriát látjuk kezében a gyermek Jézussal. Az oszlopot szentek szobrai övezik. A túloldalon a bencések épületegyüttesét láthatjuk. Kalandozásunkat innen folytatjuk, fröccsel, a történelem első újraélesztésével és gyomorvarrógéppel…

Papp Zsolt György

I. rész: Fedezd fel Győrt! – Hagyatékból városháza

II. rész: Fedezd fel Győrt! – A Baross út

III. rész: Fedezd fel Győrt! – A Bécsi kapu tér

IV. rész: Fedezd fel Győrt! – Irány a Káptalandomb!

V. rész: Fedezd fel Győrt! – A Bazilika kincsei

VII. Fedezd fel Győrt! – Megszólal a vaskakas!