Győr+
2011.10.18. 12:45

Fedezd fel Győrt! – A Bazilika kincsei

Győrben élünk, nap mint nap elsétálunk gyönyörű műemlékeink előtt, és közben nem is sejtjük, micsoda értékek birtokában vagyunk, milyen kalandos történeteket, hihetetlen legendákat rejt egy-egy belvárosi ház, szobor vagy festmény.

Izgalmas túrára hívom hát az olvasót, tartson velem, fedezzük fel együtt Győr szépségeit! Sétánkhoz Jakab Petrát, a Győri Polgármesteri Hivatal idegenforgalmi referensét kértem fel, kalauzoljon minket, mutassa meg nekünk Győr csodás titkait.

A Bazilika kincsei

Ahogy belépünk, megcsodáljuk a templombelső gyönyörű barokk kidolgozottságát. Petra a bal oldali mellékhajó felé indul, és én megyek utána. – Ez a templom két okból is jelentős zarándokhely. – suttogja, hogy ne zavarjunk másokat. – Az egyik „ok” a Könnyező Szűzanya kegykép. Walter Lynch ír püspök 1653-ban menekült el a képpel a katolikusok üldöztetése miatt. Püsky János győri püspök hívására érkezett Győrbe, ahol kanonok, majd segédpüspök lett. Halálakor a Székesegyházra hagyta a képet, amely 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország védőszentjének ünnepén vérrel könnyezett.

Ahogy átsétálunk a főhajóba, láthatjuk, hogy azt a két mellékhajótól egy-egy fekete oltár választja el. Ezeken Szent István és Szent László életéből ábrázoltak egy-egy jelenetet. A főoltárkép Mária mennybemenetelét ábrázolja Maulbertsch alkotásán. A főhajóban találjuk meg Mária Terézia egykori karosszékét is.

Hogy bazilikánk fontos zarándokhely, annak másik oka természetesen a Szent László herma, amely a Szent Jobb és a Szent Korona után harmadik legfontosabb nemzeti relikviánk. Az ereklyetartó a Héderváry-kápolnában található. A herma eredeti helye a nagyváradi székesegyházban volt, ahová lovagkirályunkat is temették, Napragi Demeter erdélyi püspöksége idején azonban a török támadások elől Győrbe hozta. – meséli kísérőm.

A Szent László koponyacsontját rejtő ereklye egy gyönyörűen kidolgozott mellszobor. Szent királyunk tisztelete a mai napig élő hagyomány, a város minden évben június 27-én rendezi a Szent László Napot. A hermát a város polgárai a püspöki szentmise után körmenetben hordozzák, az önkormányzat pedig díszközgyűlést tart, ahol a tevékenységükkel városunkat gyarapító személyeket díjazzák. Az ünnephez kapcsolódva újabban a lovagkort megidéző programokat, lovagi tornákat, bemutatókat is rendeznek.

A kápolna túlsó felében Boldog Apor Vilmos sírhelye található. Győr egykori püspöke 1945. március 28-án halt mártírhalált, amikor szovjet katonák akartak betörni a Püspökvárba. Apor Vilmos a katonák erőszakoskodása elől menekülő asszonyokat bújtatott, és nem is adta ki őket, ezért lelőtték. A mártír püspököt II. János Pál pápa avatta boldoggá 1997-ben.

Ahogy kilépünk a Bazilikából, a Püspökvárat pillantjuk meg, ami a mindenkori győri püspök székhelye. Az épület az egykori római erődítmény alapjain épült. Az egyházmegye tervei szerint a Káptalandomb arculatát is meghatározó csonka torony hamarosan látogatható lesz. Pincéjében található az Apor Vilmos Kiállítás, amely a mártír püspöknek állít méltó emléket. Ahogy a dombról lefelé sétálunk, elhaladunk a Győri Hittudományi Főiskola mellett, és lassan leérünk a Dunakapu térre. Sétánkat a jövő héten innen folytatjuk, és megtudhatjuk, miként kukorékol a győri vaskakas, és, hogy mit rejt a Frigyláda.

Papp Zsolt György

I. rész: Fedezd fel Győrt! – Hagyatékból városháza

II. rész: Fedezd fel Győrt! – A Baross út

III. rész: Fedezd fel Győrt! – A Bécsi kapu tér

IV. rész: Fedezd fel Győrt! – Irány a Káptalandomb!