Hirdetés

Februárban kezdődhet a diósdi maffiaper tárgyalása Győrben

Győr+
2011.11.09. 06:46

Február elején kezdődhet a Koszi-klán tagjait érintő úgynevezett diósdi maffiaper fellebbviteli tárgyalása a Győri Ítélőtáblán - értesült bírósági forrásokból az MTI.

Hirdetés

Az információ szerint várhatóan február 7-re tűzik ki a maratoni tárgyalássorozat első időpontját, amit körülbelül két héten át tartó eljárás követ.

Ferenczi Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni, mivel a másodfokú büntetőügynek nincs kitűzött tárgyalási időpontja, de megerősítette: az ügyet tárgyaló tanács elnöke valóban február második hetére tervezi a kezdést. Az azonban, hogy ez valóban így lesz-e, még több tényezőtől függ – tette hozzá.

Az MTI információja szerint az ítélőtáblai tárgyalótermek mérete ismeretében feltehető, hogy a megyei bíróság legnagyobb termében tartják a tárgyalást.

A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén összességében több mint 211 évnyi – részben felfüggesztett – fegyház-, illetve börtönbüntetést szabott ki a Koszi-klán tagjait érintő úgynevezett diósdi maffiaper 41 vádlottjára. A vádlottak közül egyet ítélt életfogytig tartó szabadságvesztésre, a XXVII. rendű K. Ferenc a leghamarabb 35 év múlva szabadulhat. Ellene emberölés, lopás, társtettesként elkövetett rablás, rablási kísérlet és rongálás volt a vád. Súlyosító tényezőnek számított, hogy e cselekményeket bűnszervezetben követte el, csakúgy, mint a vádlottak többsége.

Ketten 20 év fegyházbüntetést kaptak, a többi vádlottra 1-től 18 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a bíróság, míg L. Gábor VIII. rendű, V. Gábor IX. rendű, Gy. Attila XVIII. rendű és P. György XLI. rendű vádlottat felmentették. A bűnszervezet számos tagját több millió forintos költség megfizetésére kötelezték.

Mint Bartkó Levente bíró a szövevényes bűnügy részleteinek ismertetése előtt elmondta: a 2008. április 1-jén kezdődött tárgyalássorozat alatt ötezer oldalnyi jegyzőkönyv készült, s mintegy 70-80 ezer oldalnyi nyomozati anyagot kellett áttanulmányozniuk. A százhatvan napon át tartó tárgyaláson kétszáznál is több tanút és harminc szakértőt hallgattak meg, miközben 1996-ig nyúltak vissza a bűncselekmények felgöngyölítéséhez.

A Koszi-klán csoport számlájára írható bűncselekmények ismertetésekor a bíró részletesen beszélt a 2000-es évek elején a Mol százhalombattai finomítóját 100 milliós nagyságrendben megkárosító olajlopásokról. Szólt arról is, hogy a bűnszervezet több tagja hogyan jutott el a védelmi pénzek szedésétől a szárazföldi, illetve vízi úton bonyolított nagytételű olajlopásig. Ismertette a diósdi kettős gyilkosság előzményeit és körülményeit, a több pénzszállító autó és bankfiók ellen elkövetett támadás kapcsán keletkezett csoporton belüli vitákat, fenyítéseket és “lehúzásokat”. A bíró többször utalt arra, hogy a bűnszervezetet Sz. István és Sz. Miklós, azaz Koszi Pista és Koszi Miki irányította.

A 41 tagú társaság legtöbb tagja az ítélethirdetés napján jelezte, hogy fellebbez az első fokon kiszabott büntetés enyhítéséért, illetve felmentésért.

(MTI)

Hirdetés