Győr+
2011.09.23. 12:03

Farosbusz, bagolyjárat, relikviák

Kísérleti éjszakai járatokkal, ingyenes közlekedéssel, a faros nosztalgia-busz kipróbálásával és teleplátogatással vett részt a Kisalföld Volán az idei Mobilitási Hét programjaiban.

Ötödik alkalommal rendezték meg a „Volán-relikviák” vásárát.

A Megyeháza előtti téren lévő faházban régi busztáblákat, menetrendeket, buszos matricákat és egyéb ínyencségeket vásárolhattak az érdeklődők. A vásárt idén is egész nap folyamatos érdeklődés kísérte. A bevételt a Munkástanács „Kisalföld Volán Alapítvány a Dolgozókért” alapítványa jótékony célra fordítja.

Azt ezt követő éjszakán négy alkalommal közlekedtek kísérleti éjszakai autóbuszjáratok, úgynevezett „bagolybuszok” az egyetem, a kollégiumok, a szórakozóhelyek és a nagyobb lakótelepek között. Az érdeklődés minden korábbi évet felülmúlt: míg tavaly 170 utas vette igénybe a szolgáltatást, az idén a felszállók száma meghaladta a 250-et. A bagolybusz megszokott jó hangulatát még inkább feldobta az Import Impró társulat néhány rögtönzött jelenete. Az éjszakai autóbusz-közlekedés állandó bevezetése javítaná az ilyenkor utazók biztonságát, finanszírozási háttere azonban egyelőre nem megoldott.

Az idei Autómentes Napon a Győr helyi autóbuszjáratait jegy nélkül lehetett kipróbálni.

Ugyanezen a napon teleplátogatást szerveztek az Ipar utcai Volán-telepre, ahová Ikarus 55 típusú „faros” nosztalgia-autóbusszal szállították a látogatókat. Az autóbuszt 1957-ben gyártották, a Kisalföld Volán Zrt. újította fel és tartja üzemben. Az elmúlt 2 év során az érdeklődés ezen a programon is folyamatosan nőtt, A idén már száz érdeklődő nézte meg a Volán telepét, melyet Farkas Jenő, a Kisalföld Volán Zrt. munkatársa mutatott be.

Winkler Ágoston