Győr+
2017.11.06. 18:45

Ezentúl ADYVÁROS-sal is szelfizhetünk

Újabb látványossággal gyarapodott Adyváros: a napjainkban népszerű, hatalmas, világító betűkön jelenik meg a városrész neve a tó mellett.

A világító betűsor valószínűleg hamar kedvelt fotózási helyszínné válik a városrész legszebb helyén, a tóparton. A felirat helyét gondos előkészítés után választották ki, hiszen több szempontnak is meg kellett felelni. Úgy kellett elhelyezni, hogy a Tihanyi Árpád út – Szauter úti csomópont közlekedését ne zavarja, a lámpák fényével ne konkuráljon, ugyanakkor jól látható legyen. Így esett a választás a Győri Közútkezelő Szervezettel és a megvilágítás kivitelezését végző Vill-Korr Kft.-vel egyeztetve a Tihanyi Árpád úttal párhuzamos irányban az Adyvárosi tó partjára.

 

Dr. Domanyik Eszter, az önkormányzat Városmarketing és Programszervezési Főosztályának vezetője, Radnóti Ákos alpolgármester, Borkai Zsolt polgármester és dr. Gancz Tamás, a városrész egyik képviselője a felirat leleplezése előtt

 

„Az önkormányzat folyamatosan keresi a lehetőségeket az olyan 21. századi fejlesztések számára is, amik által a városban élők mindennapjait tudjuk megszépíteni” – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester a felirat leleplezése előtt a tóparton. Radnóti Ákos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője hozzátette, a felirat azt is jelzi, az itt élők szeretik a lakótelepüket, amit az is mutat, hogy a városrész tavaly egy internetes újság szavazásán elnyerte az ország legjobb lakótelepe címet.

Az elkészült ADYVÁROS felirat 8,8 méter hosszú és 1,55 méter magas. A betűk RGB ledes világítással ellátottak, a fény pedig programozható, több fajta szín és ritmus váltására van lehetőség. A betűk egy térrácsos, tűzihorganyzott és rongálásbiztos acél tartószerkezetre épültek. Kemény plexi anyagból készültek, mely kifejezetten alkalmas kültéri használatra, ellenáll az időjárás viszontagságainak. A feliratot gyepszőnyeg veszi körül és kavicsozás emeli ki a környezetéből.

 

A betűk RGB ledes világítással ellátottak, a fény pedig programozható

 

A világító betűk mellett készült még két darab 10 méter magas zászlótartó rúd is. Az oszlopokon a magyar nemzeti színű és Győr zászlója lobog. A zászlókat három, földbe süllyesztett lámpatest világítja meg az éjszakai órákban is.

A feliratot rendőrségre bekötött kamera figyeli a nap 24 órájában.

A korábban a területen adventi időszakban helyet kapó „Mindenki karácsonyfája” a továbbiakban a nővérszálló előtti zöldterületen fog díszelegni.

 

A városrész határát tábla, és most már a zászlótartó rudak is jelzik

 

A beruházás megvalósítására bruttó 7 millió forint fedezetet biztosított az önkormányzat, a kivitelezés a Győr-Szol Zrt, a Győri Közútkezelő Szervezet és a Vill-Korr Kft. közreműködésével valósult meg.

Az adyvárosi tó partján 2010 óta számos fejlesztés valósult meg, összességében mintegy 150 millió forint értékben: megtörtént a korábban iszapos, nyáron kellemetlen szagot árasztó meder kotrása, a vízfelszínre országosan is egyedülálló módon úszó szobor került, elkészült a közel ötven paddal és virágládákkal szegélyzett sétány, korszerűsítették a környék közvilágítását, modern várjátszóteret építettek. Az idei év fejlesztései közül kiemelkedik a korábbi aszfaltos focipálya felújítása, átburkolása rekortánnal, a tó melletti kisebb játszótér körbekerítése és új játékeszközök kihelyezése, valamint egy új GyőrBike állomás átadása.

 

Fotó: Marcali Gábor