Győr+
2014.04.06. 14:25

Everest-expedíció – Klein Dávid óvatos mászó, de fel akar jutni a csúcsra

Óvatos mászónak tartja magát Klein Dávid, ugyanakkor nagyon szeretne feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára oxigénpalack nélkül - a hegymászó ezt vasárnap, a ferihegyi repülőtéren, a SPAR Everest Expedíció indulása előtt nyilatkozta az MTI-nek.

Klein Dávid korábban hétszer próbálta elérni ilyen módon a Föld legmagasabb pontját, a legközelebb 2007-ben járt a sikerhez, akkor kétszáz méterrel a cél előtt kellett visszafordulnia. Ha az idén feljut, akkor ő lesz az első magyar hegymászó, aki ezt oxigénpalack nélkül eléri. Ez a világon eddig összesen csak 200 embernek sikerült.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy rajta kívül még egy magyar mászó, korábbi mászótársa, a 2010-ben közös expedíciójukon elhunyt Várkonyi László (Konyi) próbált meg ennyiszer feljutni oxigénpalack nélkül a Mount Everestre. “Konyi erősen jelen lesz most is, ahogy mindig, ha ott vagyok a hegyen. Sokat tanultam tőle, a közös expedíciók beépültek a hegymászásomba” – mondta egykori mászótársa emlékét felidézve Klein Dávid.

Elmondta, hogy nagyon szeretné elérni a csúcsot, de ennek esélyét azzal akarja maximalizálni, hogy alaposan felkészült, akklimatizálódik, tanult a korábbi hibáiból, nem pedig azzal, hogy növeli a kockázatvállalás mértékét.

Úgy vélte, nagyon fontos a csúcs, arra kell törekedni, hogy feljusson az ember, de csak bizonyos megszorításokkal érvényes ez: ilyen megszorítás az, hogy szeretne palack nélkül feljutni, de ugyanúgy az is, hogy szeretne visszatérni. “Fel kell menni a csúcsra és le kell jönni onnan” – összegezte célkitűzését.

Az expedíció menetéről Klein Dávid elmondta, hogy hétfőn reggel érkezik meg Katmanduba, ahonnan a különböző engedélyek megszerzése után indul tovább Tibetbe. A felszerelése már az előző napokban odaért a nepáli fővárosba, a 6-8 darab, hatvan literes műanyaghordóba csomagolt holmit egy héttel ezelőtt adta fel a bécsi repülőtéren. A mintegy 200 kilogrammnyi “csomag” tartalma egyebek mellett két havi élelmiszer, több sátor, a teljes technikai felszerelés, a szükséges elektronikai berendezések, az alaptábori holmik és természetesen a magashegyi létezéshez szükséges réteges és nagyon meleg ruházat.

A SPAR Everest Expedíció a tervek szerint néhány nap múlva – a szükséges engedélyek és a még hiányzó holmik, így például a repülőgépen nem szállítható főzőgáz – beszerzése után indul útnak az 5200 méteres magasságban lévő alaptáborba, ahová április 15-én vagy 16-án érkezik meg.

Klein Dávid ez után néhány nappal feljebb költözik a 6400 méter magasan található előretolt alaptáborba. Mint a neve is mutatja, ez a tábor az alaptáborhoz hasonló kiépítettségű – tehát például van konyhasátor nepáli szakáccsal – és ide még jakkaravánnal viszik fel a felszerelést – tette hozzá.

A magashegyi táborokat április közepétől május közepéig építi ki – 7050, 7800 és 8300 méteren -, a csúcstámadás május végén, legkésőbb június elején várható.

Klein Dávid elmondta, hogy útja nem nevezhető szóló mászásnak, a köteleket ugyanis kínai hegymászók rögzítették és valószínűleg együtt fog dolgozni egy nepáli mászóval. Vele az úton megosztják majd a terheket, de mindenki a maga holmiját viszi. “Minden segítséget örömmel veszek majd igénybe, csak az oxigénpalackot nem” – tette hozzá.

Az expedíció financiális hátterét a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. biztosítja, ami kiterjed az útiköltségekre, a felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai és az adminisztrációs díjakra, emellett a cég által forgalmazott élelmiszerek is kerültek a hegymászó csomagjába. Klein Dávid pedig a cég legújabb, a Hegymánia nevet viselő matricás albumának arca lesz.

Ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: vállalhatónak tartja, hogy egy élelmiszercég kampányában vegyen részt, különösen azért, mert támogatható a matricás album ismeretterjesztő szerepe. Az albumban egyébként az általa korábban a Himalájában készített fotók is szerepelnek.

 

(MTI)