Hirdetés
Győr+
2012.05.26. 16:39

Eurovíziós Dalfesztivál – Több esélyese van a szombati döntőnek

A várakozások alapján a Svédországot képviselő Loreen Euphoria című dala, az Oroszországból érkezett udmurt nagymamák, a Buranovszkije Babuski Party For Everybody című produkciója, valamint az olasz Nina Zilli L'amore é femmina (Out of Love) című száma a legesélyesebb arra, hogy győzzön az 57. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti bakui döntőjében, amelynek a magyar Compact Disco zenekar is résztvevője.

Hirdetés

Az azeri fővárosban a Kaszpi-tenger partjára épített Kristálycsarnokban (Crystal Hall) mintegy 25 ezer ember, világszerte pedig 100-120 millió tévénéző fogja nyomon követni az 1956 óta minden évben zajló, és ezzel a világ legrégebben folyamatosan működő zenei fesztiválját.

Az első versenyt 1956-ban a svájci Luganóban szervezte meg az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU), akkor a mindössze hét indulóból a vendéglátó országot képviselő Lys Assia győzött Refrain című dalával. Lys Assiát Bakuba is meghívták, ott volt a második elődöntő sajtókonferenciáján. Svájci győzelem idén biztosan nem születik, hiszen az alpesi ország képviselője idén nem jutott a döntőbe, ahol 26 ország és dal versenyez egymással.

Hirdetés

Bakuban mindent megtesznek a dalfesztivál sikeréért. Azerbajdzsán és fővárosa – köszönhetően az ország jelentős kőolaj- és földgázmezőiből származó bevételeknek – rohamléptekkel épül, fejlődik: modern városnegyedek, luxusszállodák, irodaházak nőnek ki a földből. Az Európa támogatását kereső, az emberi jogok helyzete ügyében azonban többször bírált azeri vezetés számára a verseny jó lehetőség annak bizonyítására, hogy az ország gond nélkül képes megrendezni egy ilyen nagyszabású eseményt. A hírek szerint Azerbajdzsán a 2020-as nyári olimpia megrendezését is megpályázza.

A fogadóirodák szerint a szombati döntő nagy esélyese a marokkói berber származású svéd énekesnő, Loreen, akinek Euphoria című versenydala igazi európai popsláger, a számot ráadásul a táncra jól felépített produkció kíséri a színpadon. Szintén győzelmi reményekkel indulhat a döntőben a bakui közönség és az Eurovíziós Dalfesztiválhoz kapcsolódó rajongói klubok nagy kedvence, az Oroszországot képviselő Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik), amely orosz, udmurt és angol nyelven vegyesen adja elő a Party Fo Everybody című dalt. A hat nagymama Oroszország Udmurt Köztársaságából érkezett Bakuba, az orosz nemzeti döntőben az Eurovíziós Dalfesztivál négy évvel ezelőtti győztesét, Gyima Bilant is megelőzték. A legidősebb közülük 77 éves, a színpadon egy kemence előtt énekelnek, táncolnak és süteményt sütnek. A legesélyesebbek közé tartozik még Nina Zilli olasz énekesnő, akinek L’amore é femmina (Out of Love) című dala mögött egy nemzetközi szerzőcsapat áll.

A négytagú, a bakui produkcióban még egy zenésszel és egy vokalistával kiegészülő Compact Disco nagy népszerűséget vívott ki az azeri fővárosban, nemcsak a Sound of Our Hearts (Szíveink dallama) című modern elektronikus dallal, hanem szimpatikus magatartásával is. Tavaly Wolf Kati és a What About My Dreams (Szerelem, miért múlsz) a 22. helyen végzett a düsseldorfi döntőben, idén a Compact Disco ezt akár felül is múlhatja.

A 42 indulóból a döntő 26-os mezőnye úgy alakult ki, hogy a keddi és a csütörtöki elődöntőből tíz-tíz ország jutott be. Kedden került a fináléba a Compact Disco, akárcsak az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, az orosz Buranovszkije Babuski, a moldovai Pasha Parfeny, valamint az ír ikerpár, a Jedward. Csütörtökön lett döntős a litván Donny Montell, a bosnyák Maya Sar, az észt Ott Lepland, a norvég Tooji, a svéd Loreen, a török Can Bonomo, a máltai Kurt Calleja, a macedón Kaliopi, a szerb Zeljko Joksimovic és az ukrán Gaitana.

Kiemeltként eleve a finálé tagja az Egyesült Királyság (Engelbert Humperdinck Love Will Set You Free című dalával), Franciaország (Anggun Echo – You And I), Olaszország (a már említett Nina Zilli), Azerbajdzsán (Sabina Babayeva – When The Music Dies), Spanyolország (Pastora Soler – Stay With Me) és Németország (Roman Lob – Standing Still).

A döntőben fellépő 26 előadóra már a péntek esti főpróba után szavazott az induló 42 ország öt-ötfős szakmai zsűrije, ám ennek eredményét titokban tartják. A végső pontszámba a zsűriké 50 százalékban számít bele, a másik 50 százalékot a televíziónézők voksai adják: ők a szombat esti élő adásban az utolsó dal elhangzása után 15 percen át szavazhatnak, saját országuk fellépőjére azonban nem. Az összesített kombinált pontszám úgy alakul ki, hogy a 42 országból bejelentkező egy-egy szóvivő (Magyarországról Novodomszky Éva) ismerteti a nemzeti voksokat: a legmagasabb pontszám a 12, utána 10, 8, majd egyesével lefelé következnek.

Aki a legtöbb pontot kapja, az nyeri a dalfesztivált; a győztes a végén újra elénekli dalát.

A verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell amp; Nikki nyert Running Scared című dalával.

A Magyar Televízió élőben közvetíti a döntőt a helyszínről.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat