Hirdetés
Győr+
2012.04.29. 09:12

Európai Olimpiai Bizottság – Egyeztetések a londoni játékok jegyében

Negyvenhét országból több mint száz delegált részvételével rendezték meg csütörtöktől szombatig Budapesten az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 33. szakmai konferenciáját, melynek jelentősége elsősorban abban állt, hogy mindössze három hónappal a londoni játékok előtt hatékony információcserére kínált lehetőséget.

Hirdetés

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szervezett eseményen ülésezett az EOC végrehajtó bizottsága, a résztvevők pedig plenáris üléseken és munkaértekezleteken hallgathattak meg beszámolókat, előadásokat többek között leendő házigazdáktól, szervezőktől.

Hirdetés

A londoni szervezőbizottság (LOCOG) ez alkalommal tartotta utolsó egyeztetését az EOC tagállamaival. James McLeod, a LOCOG nemzetközi igazgatója, többek között a sportolói akkreditációkról, a sportlétesítményekről, valamint az olimpiai faluról tartott előadást. Andrew Hunt, a Brit Olimpiai Bizottság főtitkára elmondta, hogy nagy valószínűséggel az eddigi legnépesebb csapatukkal, mintegy 550 sportolóval indulnak majd. Konkrét elvárás nincs velük szemben, minél több sportágban szeretnének érmeket nyerni. A britek célja ugyanakkor az, hogy házigazdaként az összesített éremtáblázat negyedik helyén végezzenek. A londoni olimpia hivatalos beléptetési, akkreditációs pontja a Heathrow repülőtér. A reptéren külön terminálon fogadják a csapatokat, küldöttségeket, delegációkat július 16-tól. Az olimpiai falu kapuit augusztus 15-én zárják.

A budapesti ülésen a 2014-es szocsi téli játékok, valamint a szintén 2014-ben, a kínai Nancsingban (Nanjing) sorra kerülő nyári ifjúsági olimpia szervezőbizottságának képviselői is részt vettek. – Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, vonzerőt jelentsen a fiatalok számára, oktató- és nevelő hatást váltson ki, életformamodellt ajánljon – hangzott el Antoine Goetschy, az Ifjúsági Olimpiai Játékok főigazgatójának előadásán.

A budapesti rendezvény keretein belül Borkai Zsolt MOB-elnök megbeszélést folytatott Patrick Hickey-vel, az EOC ír elnökével, együttműködési megállapodást kötött az Egyiptomi Olimpiai Bizottsággal. Szabó Bence, a MOB sportigazgatója a nemzeti utánpótlás-nevelési programok elmúlt évtizedéről tartott előadást.

Patrick Hickey és Raffaele Pagnozzi, az EOC főtitkára – a MOB tájékoztatása szerint – gratulált a házigazdáknak a színvonalas rendezésért. EOC-elismerésben részesítették Borkai Zsoltot, valamint Czene Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárát, továbbá Molnár Zoltán MOB-főtitkárt.

A szakmai konferencián részt vett többek között Gunilla Lindberg, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) főtitkára, Frederic Donzé, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgatója és Pere Miró, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazgatója (NOB).

Az EOC-konferenciával párhuzamosan futott a Nemzetközi Fair Play Bizottság több eseménye. A végrehajtó bizottság döntése és a közgyűlés jóváhagyása nyomán Budapesten dőlt el, hogy további négy évig Kamuti Jenő vezeti az elismert szervezetet, melynek 2000 óta az elnöke. A közös program szombat este a nemzetközi fair play díjak átadásával zárul a gödöllői Grassalkovich-kastélyban.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat