Hirdetés
Győr+
2012.04.07. 11:00

Európában is felfigyeltek a tehetségre

Kovacsics Anikót, a Győri Audi ETO KC irányítóját is jelölték a Bajnokok Ligája legjobb 23 éven aluli játékosának címére. A válogatott kézilabdázó örül az elismerésnek, de inkább a Valcea elleni visszavágóra koncentrál, aminek négygólos hátrányból vág neki a zöld-fehér csapat.

Hirdetés

A Győri Audi ETO KC 35–31-re kikapott az Oltchim Valceától a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A győri lányok a szünetben még négy góllal vezettek, a második félidő azonban rémálomszerűen alakult. A román együttes kihasználta a zöld-fehérek negyedórás rövidzárlatát, és hét találattal is elhúzott. Karl Erik Böhn csapata kemény küzdelemben felzárkózott, és végül négygólosra csökkentette hátrányát. Nehéz dolga lesz tehát a szombaton 16 órakor kezdődő veszprémi visszavágón az Audi ETO-nak, de az áhított döntőbe jutás korántsem elérhetetlen. Ezen a véleményen van Kovacsics Anikó, a győriek húszéves irányítója is.

Hirdetés

– Igyekszünk előretekinteni, így főleg az első félidőre érdemes visszagondolnunk. Persze tisztában vagyunk vele, hogy hibáinkat ki kell javítanunk, hiszen az első félidőben is elkövettünk párat, attól függetlenül, hogy ekkor még nekünk jött ki jobban a lépés. Hasonlót nem követhetünk el még egyszer, mint ami a második félidőben történt, a koncentráltság hiánya látszott a teljes csapaton. Úgy gondolom, ez a román közönségnek volt köszönhető, akik óriási hangulatot teremtettek a csarnokban, a saját hangunkat nem lehetett hallani. Bízom benne, hogy ezt a támogatást mi is megkapjuk a közönségtől, és akkor minden esélyünk meglesz a továbbjutásra. Szerintem Veszprémben is érezni fogjuk, hogy itthon vagyunk, és egyáltalán nem jelent hátrányt, hogy ezúttal nem a Magvassyban játszunk. A védekezésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen nagyon sok gólt kaptunk. Lőttünk mi is eleget, hiszen a harmincegy gól azért nem kevés, ha hasonlóképp tudjuk befejezni a támadásokat, az elég lehet. Mindenképpen a védekezés és a visszarendeződés az, amire nagyon oda kell figyelnünk – fogalmazott Kovacsics Anikó, akit múlt héten jelöltek a Bajnokok Ligája legjobb 23 éven aluli játékosának címére. Az európai szövetség tájékoztatása szerint hatan versengenek az elismerésért. A jelöltek csak a BL mezőnyének legjobb nyolc csapatából kerülhettek ki, azok közül, akik már meghatározó szerepet játszanak együttesükben. Ezúttal a korábbiaktól eltérően nemcsak a szakemberek véleménye dönt, hanem a szurkolók is leadhatták voksaikat, a szavazás lapzártánk után ért véget.

– Amikor megtudtam a hírt, nagyon örültem. Nagy megtiszteltetésnek is érzem a jelölést, de azóta nem nagyon foglalkoztam vele. A csapattársaim mellett többen is gratuláltak, de már nem tulajdonítok neki túl nagy jelentőséget, sokkal fontosabb dolgunk van most, mint hogy a szavazással foglalkozzak – reagált szerényen az egyéni elismerésre az irányító, akit Amanda Kurtovic (Larvik), Krisztina Liszcsevics (Metz), Fie Woller (Midtjylland), Majda Mehmedovics (Buducnost) és Tamara Mavsar (Ljubljana) társaságában jelöltek a díjra.

Kovacsics Anikó fiatal kora ellenére komoly tapasztalattal rendelkezik, hiszen tizenhat évesen már az első csapatban szerepelt. Az irányító Berzence, Csurgó és Nagyatád után igazolt Győrbe 2006-ban, kizárólag saját fejlődését tartva szem előtt.

– Nagy utat jártam be az elmúlt évek alatt, hiszen akkor csak belecsöppentem ebbe a közegbe. Nagyon nagy elismerést jelentett számomra, hogy Győrött kézilabdázhatok, és ezt a mai napig így érzem. Örülök, hogy itt lehetek, és arra törekszem, hogy ez így is maradjon, hiszen hatalmas dolog ilyen játékosokkal egy csapatban játszani.

A Misinek becézett játékos tizennyolc éves kora óta szerepel a felnőttválogatottban. Nagy álma volt, hogy részt vehessen a londoni olimpián, ez azonban végül nem sikerült. Az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban azonban jól áll a magyar csapat, és minden valószínűség szerint sikerrel veszi a kvalifikációt.

– Új utat kezdtünk a válogatottal, miután nem sikerült kijutnunk az olimpiára, ami mindenkinek fájó volt. Az Európa-bajnokság lesz az első versenyünk hosszú idő után, hiszen korábban nem voltunk ott a világbajnokságon sem. Próbáljuk összeszedni magunkat és egy friss magyar csapattal kiállni. Ezen még sokat kell dolgoznunk, de úgy gondolom, hogy sikerülhet – zárta a beszélgetést Kovacsics Anikó.

Lakner Gábor

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat