Hirdetés
Győr+
2016.03.01. 13:17

Értékek, értéktárak, határon innen és túl

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a felvidéki magyar lakta településekkel közösen nyert három millió forintot „A Duna szétválaszt, de értékeink összekötnek” című pályázatra.

Hirdetés

Dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke a megyei Értéktár Bizottság elnöke a pályázatról szólva elmondta, az elnyert összegből az értékgyűjtés elősegítésére, tapasztalatátadásra, külhoni értéktárak létrehozásra, működtetésére a nemzeti értékek népszerűsítésre közös rendezvények lebonyolítására nyílik lehetőség.

Hirdetés

 

Tervezik a felvidéki értéktárak létrejöttének támogatását, konferenciák, közös ünnepségek szervezését. DVD-n kívánják bemutatni a megyei és a felvidéki értékeket magyar és angol nyelven, valamint Tájra fel! – Dunán innen, Dunán túl! címmel, vetélkedőt hirdetnek középiskolások számára – tájékoztatott az elnök.

 

 

Bödök Károly, a Felvidéki Értéktár Bizottság titkára hangsúlyozta, tavaly ősszel 11 tagú szakemberekből álló bizottságot alapítottak, amelynek feladata a helyi értékek gyűjtése, bemutatása, lehetőség szerint minden magyar lakta településen értéktár létrehozása.

 

 

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója kiemelte, a felvidéki települések körében a legfontosabb a magyar nemzeti identitástudat megőrzése, ezért is szükséges egy digitalizált értéktár, adatbázis létrehozása.

 

Dr. Fekete Mátyás, a megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke a diákoknak szóló pályázatot ismertette. A QR kóddal, két lépéssel a nagyvilágba címmel okostelefonos, képeslapos játékot hirdetnek, melynek célja az Y generáció megszólítása. Az okostelefonos képeslapos játék egyúttal a Tájra fel! – Dunán innen, Dunán túl című középiskolások számára meghirdetett honismereti vetélkedő bevezetője is.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

likeold
a fb oldalunkat