Hirdetés
Győr+
2012.11.04. 09:04

Eredményesen gazdálkodott a GYŐR-SZOL

A győri közgyűlés legutóbbi ülésén ellenszavazat nélkül fogadta el a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót. Az előterjesztésből kiderül: a GYŐR-SZOL Zrt. 2012 első félévét a tervezettnél 9,8 millió forinttal magasabb adózás előtti eredménnyel zárta, így az adózás előtti eredmény 138,5 millió forint volt. Bevételei és költségei egyaránt 96 százalékos szinten realizálódtak. A további részletekről Sági Géza elnök-vezérigazgatót kérdeztük.

Hirdetés

Hogyan teljesítettek az év első felében az egyes üzletágak?

 

Hirdetés

Összességében jók az eredményeink, és a vártnak megfelelően hozták a teljesítményt az egyes tevékenységek. A jelentésben olvasható számok értékelésénél mindig figyelembe kell venni az éven belüli periodikus változásokat. Így nem lepett meg bennünket, hogy a távhő-szolgáltatási tevékenység több mint 376 millió forint eredményt mutat, amely 220 millióval magasabb a tervezettnél. Ez egyrészt a vártnál kedvezőbb dollárárfolyam miatt alakult ki, amely az év végéig még sok bizonytalanságot jelenthet. Ezenkívül az első hat hónapban nem terhelték ezt az ágazatot azok a kiadások sem, amelyek ezekben a hónapokban kerülnek a könyvekbe. Ezzel ellentétben a hulladékszállítási közszolgáltatás, illetve a hulladékkezelési tevékenység a tervezettnél nagyobb veszteségeket produkált. Ez azt mutatja, hogy a hulladékkezelési rendszer szakmailag megfelel az Európai Unió előírásainak, ugyanakkor gazdaságilag sok a bizonytalan tényező. A lakosság kihasználja a takarékossági lehetőségeit, ezzel párhuzamosan a gazdasági nehézségek miatt csökken a fogyasztás, ezért nem teljesül az árbevételi terv. Mindehhez szervezetkorszerűsítéssel, optimalizálással igyekszünk alkalmazkodni. Ezen a területen aktuális leckénk, hogy a szervezetet felkészítsük az új hulladékgazdálkodási törvényből adódó feladatokra. A beruházási, ingatlangazdálkodási, városüzemeltetési üzletágak gyakorlatilag a terv szerint teljesítették első félévüket.

 

Milyen változások történtek idén a társaságnál?

 

A napi feladatok, az alaptevékenység magas színvonalú ellátása mellett komoly fejlesztéseket valósítottunk meg az ingatlangazdálkodási területen. Megmentettük a Kossuth utca 30. szám alatti társasházat, befejeztük Gyirmóton a Szent László utcai épületet, jelentős rekonstrukciót végeztünk a Richter Teremben, a Jedlik Ányos utcában és a belvárosban több műemléki épület homlokzatát felújítottuk, valamint komfortosabbá, korszerűbbé tettük a Magyar Vilmos Uszoda szaunarészlegét, kiszolgáló helyiségeit. Aktív részvételünkkel alakult meg az a kft., amely Győr energetikai fejlesztésének fontos beruházásaként biomassza fűtőművet létesít a városban. Az ehhez szükséges pályázati források megszerzésén jelenleg is dolgozunk.

 

Hogyan alakult a vagyongazdálkodási tevékenység?

 

Talán az egyik legfontosabb tranzakció volt a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. külföldi kézben lévő üzletrészének megvásárlása. Most, százszázalékos tulajdonosként lehetőségünk van arra, hogy egy új fejlődési pályára állítsuk ezt az eddig is eredményesen működő céget. Többségi tulajdont szereztünk a Revita Zrt.-ben, amely a városi médiumok egységének megteremtése jegyében ma már Győr+ Média Zrt. néven működik, és lehetővé teszi, hogy elektronikus – televízió, rádió, internet – és nyomtatott – Győr Plusz hetilap – médiumokon keresztül értesüljenek a győriek arról, mi történik városukban. További eredmény, hogy sikerült a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulással együttműködve a települések 10 százalékos önrészbefizetésének kérdését megnyugtatóan lezárni, és további lépéseket tettünk a települések még fennmaradó kötelezettségeinek rendezésére.

 

Összességében tehát eredményes első félévről beszélhetünk?

 

A közgyűlésen elhangzott megnyilatkozások és az igenlő voksok jelzik, hogy sikerült emelnünk a közszolgáltatások és a városüzemeltetési tevékenység színvonalát, sikerült hozzájárulni – gyakran a képviselői keretek felhasználásával – a város fejlesztéséhez. A cég gazdálkodása eredményes, kiegyensúlyozott, és büszkék vagyunk arra, hogy az önkormányzattal mindig megtaláljuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek lehetővé teszik, hogy munkánkat magas színvonalon, a tulajdonos érdekeinek is megfelelően végezzük.

 

 

 

Ozsvárt Tamás

Fotó: Gy. P.

likeold
a fb oldalunkat