Epres tiramisu – sütés nélkül

Győr+
2019.05.19. 17:00

Már édes magyar epret is kaphatunk, igaz nem nagy mennyiségben, de az pont elegendő egy epres tiramisuhoz, amiben csoki is, rum is van, de minden a megfelelő helyen és mennyiségben.

Nem vagyok nagy csokirajongó, de ebben a tiramisuban jól áll az a kis vékony étcsokiréteg tejszínnel. Kissé eltérve az olasz változattól, ami egyébként a kedvencem, alkottam meg ezt a pillekönnyű tortát. Kockaformában is elkészíthető, úgy talán még gusztusosabb. Kissé édesnek tűnhet, ám egyáltalán nem az, ráadásul mi szabályozzuk a cukormennyiséget, amit eritritre is leváltok néha, hiszen nem feltétele egyik réteg állagának sem. Friss eper van benne, magas kakaótartalmú étcsokoládé, hosszúkás babapiskóta és nem rumaroma, hanem finom, igazi rum a piskótába itatva.

A mi magyar tiramisunk más mint az olasz tradicionális verzió, ezért bátorkodtam a már módosítotthoz is hozzányúlni és alapul venni a szezonális gyümölcsökkel. Ugyanezt eljátszhatjuk málnával, édes sárgabarackkal, sőt, még piros ribizlivel is a nyár közepén. Vigyázat, gyorsabban fogy, mint amivel számolsz!

Bevásárló lista:

600 ml habtejszín

200 g mascarpone

200 g piskóta

50 ml rum

100 ml tej

2 ek cukor vagy eritrit

1 tábla étcsokoládé

250 g eper

fél citrom leve

1 kk porzselatin

1 cs. habfix

Elkészítés (6 főre, 18 cm-s tortaformához vagy 20×20-as kockaformához)

1. A habtejszínt felverem egy kézi robotgéppel és a felénél hozzáadok 2 ek cukrot és a habfixet, majd kemény habbá verem. Óvatosan hozzákeverem a kézi mixerrel, a legalacsonyabb fokozaton, a mascarponét is.

2. Az eprek kétharmadát felkockázom, egy hosszúkás, műanyag pohárba teszem és robotgéppel összeturmixolom.

3. A zselatint a citromlével elkeverem és addig melegítem (kb. 1 perc), amíg teljesen el nem olvad benne. Ekkor egy kicsit az eperpüréből adok hozzá, elkeverem, mint egy habarást és visszaöntöm a többi eperpüréhez.

4. A csokoládét egy kk felvert tejszínhabbal akár mikróban, akár gőz felett felolvasztom, csomómentesre keverem és langyosra hűtöm. Ezután két ek tejszínhabbal elkeverem, ez lesz a csokis réteg. A maradék tejszínhabot kétfelé osztom és az egyikhez hozzákeverem az eperpüré felét, ez lesz az epres habréteg.

5. Jöhet a rétegezés: egy tálba a rumot összekeverem a tejjel és egyesével mártogatom bele a piskótákat, szorosan egymás mellé rakom őket a formám aljára. Erre jön rá 2 ek az eperpüréből, majd egy réteg tejszínhab, erre az epres krém és újra a piskótaréteg, amit mártogatok. Ezután jöhet az egyetlen, tömény csokiréteg, eperpüré, majd ahogy tetszik, úgy folytatom. Ami fontos, hogy a tetejére maradjon 4 ek eperpüré, egy kevés hab díszíteni, valamint pár szem eper, amit akár az olvasztott csokiba már az elején belemártottam.

6. Letakartam alufóliával, hogy ne vegye át semminek sem az ízét, mert hűtőben pihentettem egy éjszakán át, hogy szépen szeletelhető legyen.

Tipp: Némi eperdarabot érdemes a rétegek közé dobni, attól lesz igazán epres!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!