Győr+
2018.06.01. 19:16

Epermánia – Eperhabos tejberizs

Pár napos eper rovat indul, hogy kedvet kapj a feldolgozásához! Egész évben kívánjuk a kis piros, szívecske alakú édes gyümölcsöt, majd hirtelen ránk ront és egy hónap alatt kell elraktároznunk ízéből, szépségéből, szép színéből.

Első alkalommal az eperföldön tíz kilogramm epret szedtem. Aki már dolgozott a gyümölcscsel, pontosan tudja, hogy 2, maximum 3 nap alatt kell felhasználnom. Felkészültem mind lelkileg, mind fizikailag és előre kidolgoztam a stratégiát, mi készüljön belőle, amit alig vártam, hogy olvasóimmal is megosszak.

Hogy eperéhségünknek eleget tegyünk, mindenképpen 1 kg friss eper elmajszolásával kezdjünk, hogy ne gyötörjön a vágy a következő három nap alatt. Természetesen a nagy részéből lekvár készül és szörp. Azonban van 1-2 ínyencség, ami gyorsan elkészíthető, nem roncsolja a gyümölcsöt és olyan nagyon epres. Megkóstolom az epres muffint, az eperfelfújtat és az eperfánkot is, de nekem hiányérzetem támad, ha nem érzékelem olyan igazán intenzíven a gyümölcsöt és annak ropogós kis magjait. Éppen ezért ezek a receptek gyorsan készülnek és színesek maradnak, ha Te is ezeket kedveled, láss neki szépen, sorjában!

 

Eperhabos tejberizs

Bevásárlólista

100 g rizs
400 ml tej (min.2.8%)
200ml víz
100 ml habtejszín
2 evőkanál eritrit( bátraknak 2 ek cukor)
2 citrom

 

 

 

Eperhab

200g eper
50 g porcukor
2 citrom
fél kiskanál zselépor

 

Elkészítés

1- A rizst felteszem főni 200 ml vízben, egy csipet sóval, a citrom reszelt héjával tapadásmentes fazékba, 20 percre.

2- Mikor a rizs puha, hozzáöntöm a tejet, lefedve, alacsony lángon tovább főzöm, mikor elfőtt a tej fele, akkor hozzáadom a cukrot, elkeverem és kihűtöm.

3- A tejszínt felverem, hozzákeverem a hideg tejes rizshez és elkészítem az eperhabot.

4- Az epret leturmixolom, hozzákeverem az édesítőszert vagy cukrot, a zselatinport, egy evőkanálnyi citromlét és felteszem főni, mikor felforrt egy mélyebb tálba teszem.

5- Forrón botmixerrel vagy a turmixban felverem, 2-3percig, így képezem a habot. Kihűtöm és így kanalazom a rizsre.

Amennyiben nincs kedvünk túl sokat habozni, a gyümölcs zselé a nélkül is tökéletesen áll majd a tejberizsen!

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!