Hirdetés
Győr+
2016.04.10. 14:18

Emucsibék szaladgálnak az állatkertben

Februárban újabb lakókkal gazdagodott a győri állatkert, egyik hűvös reggelre öt kis emucsibe kelt ki egymás után a tojásokból. A kicsikkel a látogatók a kifutón kívül is találkozhatnak, mivel méretük miatt kalandozás közben még kiférnek a kifutó deszkái között.

Hirdetés

Az emu a világ második legnagyobb madara, magassága 160-180 centiméter, és az 50-60 kilogrammos súlyt is elérheti. Egy nőstény átlagosan 8-10 sötétzöld színű tojást toj. Érdekesség, hogy szokatlan módon az állatvilágban, itt a papák a gondoskodó szülők, így a költés csak a hímek feladata. A 8 hetes költési időszakban a hímek a fészekről is csak néha állnak fel, szinte alig esznek és isznak. Minden látogatót harciasan elűznek a tojások közeléből.

 

Hirdetés

 

Az 56 nap után kikelt emucsibék csíkosak, ez biztosítja számukra a tökéletes rejtőzködést. Ezt kitűnően szemlélteti, hogy a fényképen is nehezen észrevehetőek. Mint a madarak általában, az emuk is fészekhagyó állatok, önállóak, kétnaposan már el tudják hagyni a fészküket. A kakas 5 hónapig neveli őket, 1 évesen érik el kifejlett méretüket.

Az emufiókák már láthatók kifutójukban, viszont az emupapa túlzott és féltő gondoskodása miatt megfigyelésük sok türelmet és szerencsét is igényel.

 

Kép és szöveg: Xantus-állatkert

likeold
a fb oldalunkat