Hirdetés

Emlékezés az „anyák megmentőjének” szobránál

Győr+
2019.07.02. 18:50

A 2018-ban felavatott Radnóti utcai Semmelweis bronzszobor avatásának első évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen emlékeztek meg az anyák megmentőjének születéséről és munkásságáról.

Hirdetés

A tavalyi Semmelweis emlékévben avatott szobor megálmodója dr. Schmidt Péter gyermekorvos, aki 2015-ben munkájának elismeréséül Semmelweis-díjat vehetett át. A díj átvételekor határozta el, hogy az anyák megmentője iránti tisztelete jeléül emléket állít az orvostudomány nagy hatású képviselőjének. Támogatókat szerzett, és a tavalyi emlékévben a tudós születésének 200. évfordulóján avatták fel a Rieger Tibor, Kossuth-díjas szobrászművész készítette műalkotást a Radnóti utca 41 szám alatt.

Hirdetés

A világhírű magyar orvos késői leszármazottját dr. Schmidt Péter személyesen is ismeri és az ezredforduló óta márványtábla is díszíti a győri főorvos rendelőjének előterét, amelyet a mostani ünnepségen a Győr Szigetiek Baráti Köre képviselőinek körében dr. Schmidt Péter koszorúzott meg.

„Könyörtelen dolog az idő, mintha csak tegnap lett volna, hogy Semmelweis Ignác szobrát avattuk fel. Mindennap megsimogatom a vállát és fejet hajtok előtte, mert az az életút, amit ő végigjárt, nagyon nehéz volt. Semmelweis Ignác egy korszakalkotó zseni volt, életében nem jutott számára elismerés, de halála után az utókor méltó módon emlékezhet arra a magyar orvosra, aki a felfedezésével, miszerint a műtétek előtti klórvizes kézmosással megelőzhetők a fertőzések terjedése, anyák és újszülöttek százezreinek életét mentette meg. Életében sem Zürichben, sem Bécsben, sem Budapesten nem ismerték el újító szándékú munkásságát, de büszkeséggel tölt el, hogy születése után kétszáz évvel szobrot emelhettünk Magyarország orvoslegendájának emlékére” – mondta köszöntőjében dr. Schmidt Péter gyermekorvos.


Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő kiemelte, a legnagyobb magyarok Pantheonjában helye van Semmelweis Ignácnak, akit úgy tartanak nyilván, mint az egyetemes orvostudomány egyik legnagyobb hatású felfedezőjét. Győrben nem csak szoborral, utcanévvel tisztelgünk előtte, hanem születésnapján köszöntik a város szociális és egészségügyi dolgozóit, akik vigyáznak ránk, gyógyítanak és büszkék lehetünk, hogy ma is vannak olyanok, akik értünk emberekért, az egészségünkért dolgoznak a világhírű magyar orvos nyomdokain.

Szerző: Szabó Csilla
Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat