Győr+
2011.09.26. 15:26

Elvették a győriek rekordját: a földesiek lettek a csúcstartók palacsintasütésben

A huszonnégy órás csoportos palacsintasütés rekordját akarják megdönteni, amelyet a győri egyetemisták tartanak 9600 darab palacsintával. A földesiek célja az volt, hogy legalább tizenkétezer édességet megsüssenek, így ők legyenek e versenyszám Guinness-rekorderei. Ezt a célt is elérték.

– Spontán jött az ötlet még tavasszal, amikor a programokat állítottuk össze, és azóta az egész várost megmozgatta a kezdeményezés. Két óránként fogják egymást váltani a lelkes szakácsok, bár még vannak olyan “kritikus” időpontok, melyre viszonylag kevesen jelentkeztek – nyilatkozta korábban a hírportálnak Balázsiné Bíró Valéria, a rendezvény főszervezője.

A helyi civil szervezetek, intézmények és vállalkozások is felsorakoztak a Guiness-rekord kísérlet mellett, így a bőséges palacsinta-alapanyagok nagy részét sikerült a szervezőknek a támogatók segítségével beszerezni.

Összesen 350 kilogramm lisztet, 300 liter tejet, 300 liter szódavizet, kétezer tojást, 20 kilogramm kakaót, 25 kilogramm fahéjat és 20 kilogramm lekvárt használtak a földesi Guiness-rekord kísérlet során.

A tizenkétezer palacsintát eredetileg árvaházaknak és idős-otthonokba akarták eljuttatni Debrecenbe, ám a logisztikai nehézségek miatt csupán a kistérségi szociális otthonokba tudják elszállítani, valamint a helyiek és a nézelődők között osztják szét a tömérdek palacsintát.

Pénteken délután hat órakor kezdték a palacsintasütést, és huszonnégy órával később, szombaton ért véget a rekord-kísérlet.

Túlszárnyalták a kitűzött tizenkétezres célt a földesiek, sőt egy másik rekordot is sikerült menet közben megdönteniük az eredeti mellett. A nem hivatalos információk szerint a számlálás végeredménye 12943 darab palacsinta. Az eredmény kihirdetését nagy ováció fogadta Földesen. Így nem csupán az eredetileg kitűzött huszonnégy órás palacsintasütés mennyiségi rekordját sikerült megdönteniük, de a Guinness-rekordot is felülmúlták. Az eddigi Guinness-rekord csúcstartói tizenkétezer palacsintát száz óra alatt sütöttek meg.

A palacsintasütésben közel száz fő vett részt, tizenkét számlálóbiztos közreműködött és legalább tízezer palacsintát kellett ahhoz megsütniük, hogy megdöntsék az előző rekordot.

(MTI)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt