Győr+
2014.05.10. 18:44

Eltűntnek hitt Van Gogh-festményre bukkantak

Csaknem négy évtizede eltűntnek hitt Van Gogh-festményre bukkantak a spanyol adónyomozók a széfben, amelyet egy hatósági akcióban vizsgáltak át - közölték szombaton a spanyol adóhatóságok.

kép előkerüléséről az El Mundo spanyol napilap számolt be, ennek nyomán erősítette meg egy adóhatósági forrás, hogy feltehetően a holland mester, Vincent Van Gogh egy ciprusokat ábrázoló, 1889-ben készült tájképét találták meg, amelyet legutóbb a bécsi Szépművészeti Múzeumban állítottak ki.

 

A hatósági forrás hozzáfűzte: még vizsgálják, hogy miként került a festmény a széfbe, és vajon nem bűncselekmény állt-e eltűnése hátterében.

 

Művészeti szakértők az adóhatóságot arról tájékoztatták, hogy a 35 x 32 centiméteres kép nagy valószínűséggel eredeti, ám ezt még a spanyol kulturális tárcának is meg kell erősítenie. Az alkotás értékét egyelőre nem becsülték föl.

 

A spanyol forrásokban Ciprusok, ég és táj (Ciprés, cielo y campo) címen szereplő képet egy adóhatósági akcióban foglalták le. A művelet során több mint ötszáz olyan széfet vizsgáltak át, amelyek tulajdonosai súlyos adótartozásokat halmoztak fel.

 

hirado.hu