Győr+
2011.09.02. 10:12

Elszánt csapatkapitány

Nyáron alaposan átalakult az Euroligára készülő UNI SEAT Győr játékoskerete. Az érkezők közül az egyik legnevesebb kosárlabdázó a magyar válogatott Nagy-Bujdosó Nóra. A mindössze 25 éves bedobó elismertségét jelzi, hogy a héten nevezték ki csapatkapitánnyá.

Nagy-Bujdosó Nóra Pécsről érkezett a Rába partjára, a klubvezetés meghatározó játékosnak szerződtette a sok komoly csatát átélt kosarast. A sportoló nem sokat gondolkodott azon, elfogadja-e az UNI SEAT Győr ajánlatát.

– Semmiképpen nem maradtam volna Pécsen, hiszen a klub számos gonddal küzdött és küzd még ma is. A győri csapat szimpatikus volt, viszonylag hamar megkerestek, így nem is vártam más ajánlatra. Mikor aláírtam a szerződésem, még nem lehetett tudni, hogy a pécsieket kizárják az Euroligából, és pont az új klubom indul helyette, de nem csak ebből a szempontból tűnik jónak a döntés. Tetszik a klub, a körülmények és a város, úgy néz ki, az eddig a fővárosban dolgozó férjem is követ majd Győrbe – mondta lapunknak Nagy-Bujdosó Nóra, aki a rutinos játékosok közé tartozik a csapatban. Nem meglepő tehát, hogy a fiatalokból álló klubnál a válogatott bedobót nevezték ki csapatkapitánynak. Fűzy Ákos vezetőedző elmondta, tapasztalata, a magyar női kosárlabdázásban elfoglalt helye és az elmúlt három hétben a csapatra gyakorolt hatása alapján döntött mellette a szakmai stáb.

– El sem tudom mondani, mennyire örültem a tisztségnek, ezért érdemes dolgozni, hogy idáig eljusson az ember. Nagy kihívást jelent nekem a feladat, amit igyekszem úgy ellátni, hogy a játékosoknak és az edzőknek egyaránt megfeleljek. Próbálok segíteni a társaimnak, de számomra is új a helyzet, hiszen korábban még sosem voltam csapatkapitány, így nekem is tanulnom kell a szerepet – fejezte ki örömét a játékos, aki nem érkezett teljesen ismeretlen közegbe, hiszen korábban Pécsett már dolgozott Fűzy Ákossal.

– Minden feladat ismerős az edzéseken, így olyan érzésem van, mintha még mindig Pécsett lennék. Tetszik az a stílus, amit a vezetőedző elképzelt és begyakoroltat velünk. Hiszek benne, hogy eredményre vezethet, így pedig jó együtt dolgozni. Fiatal, motivált csapatunk van, de még sokat kell tanulniuk a játékosoknak. Ez az év az építkezésé lehet, de jó társaság jött össze Győrben. Sokat dolgozunk, és ennek meg kell, hogy legyen az eredménye, hazai színtéren – ha váratlan sérülések nem jönnek közbe – mindkét sorozatban eljuthatunk a döntőig.

Az UNI SEAT Győr azonban nem csak a bajnokságban és a Magyar Kupában lép pályára, a csapat a legrangosabb nemzetközi sorozatban, az Euroligában is elindul.

– Amikor ideigazoltam, még az Európa-kupában volt érdekelt a klub, aminek örültem, hiszen két Euroliga Final Four után úgy éreztem, ismét lehetőségem lesz nemzetközi kupadöntőt játszani. Persze egyáltalán nem bánom, hogy időközben Euroliga-részvétel lett belőle, hiszen ez a sorozat még rangosabb, és a legmagasabb szinten játszhatok továbbra is. Konkrét célt nem tűztem ki magunk elé, a legfontosabb, hogy amit a vezetőedző kér, azt megvalósítsuk. Ha ez sikerül, az eredménytől függetlenül elégedettek lehetünk. Azt szeretném, ha a szurkolók látnák, hogy meghalunk a pályán, harcolunk, és minden labdáért vetődünk, ha kell. Sok mérkőzést játszottam már a sorozatban, így tisztában vagyok vele, hogy több év kell, mire egy játékos megszokja az Euroliga légkörét. Sokkal nehezebb mindent megvalósítani, mint a magyar bajnokságban, és végig maximális koncentrációra van szükség. A fiatal játékosok sokat tanulhatnak a nehéz mérkőzésekből – fogalmazta meg elvárásait a csapatkapitány.

Az együttes kupaellenfelei között szerepel a francia Bourges Basket is, ahol Nagy-Bujdosó Nóra két szezont is eltöltött légiósként. Eredményes időszak volt ez a pályafutásában, hiszen két bajnoki cím mellett két francia kupagyőzelemmel is gazdagabb lett.

– Nagyon várom már a Bourges elleni mérkőzéseket, hiszen több ismerőssel is találkozom majd. A játékosok nagyrészt már kicserélődtek, de a mostani keretből Miyem, Ndongue és Dumerc is a csapattársam volt. Jó lesz őket újra látni és visszatérni a városba, szép emlékeket őrzök a franciaországi éveimről.

Az UNI SEAT Győr már lejátszotta első felkészülési mérkőzését az Uniqa Euroleasing Sopron vendégeként. Egy jó színvonalú, rendkívül harcos és még annál is hazsnosabb meccsen 85-80-ra győztek a soproniak. Eddig elsősorban fizikai jellegű képzésen vettek részt a játékosok, rengeteg súlyzós és futóedzés szerepelt a programban.

– Elég nehéz volt az eddigi időszak, de az élsport ezzel jár, ezt a négy-hat hetet a szezon előtt keményen végig kell dolgozni. Három fronton kell helyt állnunk, rengeteg mérkőzésünk lesz, sokat utazunk szerte Európában, most kell megszereznünk az állóképességet, ami a rövid decemberi szünetig kitart – mondta a felkészülésről Nagy-Bujdosó Nóra.

Névjegy

Nagy-Bujdosó Nóra. Az UNI SEAT Győr újdonsult csapatkapitánya tizenkét éves korában kezdett el kosárlabdázni a Ferencvárosban. Tizennyolc évesen Pécsre szerződött, három Mecsekalján töltött év után a Bourges játékosa lett. Két sikeres franciaországi idény után visszatért Pécsre, majd két szezont követően nyáron Győrbe szerződött. A 25 éves játékos hármas és négyes poszton is bevethető, eddig több mint ötvenszer öltötte magára a magyar válogatott mezet. Magyarországon háromszor ünnepelhetett bajnoki címet, négyszer pedig kupagyőzelmet. Franciaországban kétszeres bajnok és kupagyőztes, nemzetközi fronton ő a csapat legrutinosabb tagja, hiszen az Euroligában két Final Fournak is részese volt.

Lakner Gábor