Hirdetés

Először adtak át ilyen diplomákat a győri egyetemen

Győr+
2019.06.17. 08:57

Szülészeti-nőgyógyászati szonográfusok vették át diplomájukat a Széchenyi István Egyetemen. Csaknem tízévnyi szünet után, tavalyelőtt Győrben honosították meg újra a korábbinál magasabb szinten a BSc diplomához kötött szakirányú továbbképzési szakot, amelynek első végzős évfolyama meghitt ünnepségen vehette át oklevelét Győrben, az Egyetemi Hangversenyteremben.

Hirdetés

Különleges diplomaátadó részesei voltunk. Minden apró részlet azt sugározta, hogy ezen a rendezvényen az életet ünneplik, hiszen a főszereplők a méhen belül fejlődő embrió, majd magzat részletes vizsgálatát végezhetik ultrahang-diagnosztikával, boldog anyukákkal és az őket kísérő apukákkal együtt lélegezve. Újra és újra rácsodálkozhatnak a képernyőn a fejlődő magzat csodájára, hallhatják a szívhangját, és átérezhetik az anyák izgatottságát, minden rezdülését.

Hirdetés

Családi fotó az utókornak az első végzett szonográfus évfolyamról. Fotó: Kun Zoltán

Dr. Nagy Sándor, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának dékánja köszöntötte az ünnepség főszereplőit, a diplomájukat átvevő szülészeti-nőgyógyászati szonográfus szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatókat. Emlékeztetett, hogy a kar 2016-ban nyerte el a szonográfusképzés alapításának és indításának lehetőségét, amelynek feladata olyan szakemberek képzése, akik egyészségügyi intézmények ultrahang diagnosztikai laboratóriumaiban önálló szűrő és diagnosztikus vizsgálatokat végezhetnek.

A képzés célja, hogy az orvos- és egészségtudományi területen szerzett diplomával rendelkező szakemberek munkájukat a kor színvonalának és követelményének megfelelő, legmagasabb igényességgel legyenek képesek elvégezni. Ezen túlmenően a megszerzett képzettség lehetőséget nyújt önálló kompetenciával végezhető, speciális diagnosztikus feladatok ellátására is.

„Hosszú előkészítő munkát, szakmai konszenzust követően nyerte el egyetemünk a szonográfusképzés indításának lehetőségét. Ez egyben azt is jelenti, hogy tízéves szünet után újjá szervezhettük, a kor igényeinek megfelelően magasabb szintre helyezhettük a képzési formát. Míg a korábban végzett szonográfusok felsőoktatási szakképzés keretében szereztek oklevelet, addig a jelenlegi képzés színvonaláért a Szakmai Kollégium mellett a Magyar Szülészeti-nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) vezetősége, és a szakma legismertebb képviselői vállalnak felelősséget” – mondta Dr. Nagy Sándor.

Dr. Papp Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa, az MSZNUT alapító, örökös tiszteletbeli elnöke felidézte, hogy hatvan évvel ezelőtt, amikor elkezdte orvostudományi tanulmányait, a szülészeten a magzatot kizárólag sztetoszkóp segítségével tudták észlelni, a magzati szívhangból következtetni arra, hogy mi várható a szüléskor. Így részese lehetett annak az óriási fejlődésnek, ami az elmúlt hatvan évben lezajlott, többek között az új képalkotó eljárásoknak is, amik közül kiemelkedett az ultrahang-diagnosztika, és nélkülözhetetlenné vált szülészeteken.

Az elnökség tagjai: Nagy Sándor, Papp Zoltán, Földesi Péter, Tóth Zoltán, Fehér Rózsa. Fotó: Májer Csaba József

„Azt kívánom, hogy nagyon sok édesanya legyen elégedett és boldog, amikor önökkel találkozik akár a várandósság gondozása, akár a szülés alatt, akár azt követően. Legyen sok örömük a hivatásukban, legyenek büszkék arra, hogy első évfolyamként végeztek ezen az új képzésen” – mondta a professzor.

Dr. Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem professzor emeritusa, az MSZNUT elnöke rávilágított, hogy az ultrahang-diagnosztika a szülészek-nőgyógyászok, mondhatjuk azt is, hogy a családok régi álmát valósította meg, hiszen a méhen belül fejlődő embrió, majd magzat részletes vizsgálata a szemünk számára hozzáférhetővé vált, a magzat keringési rendszere pedig hallható, mérhető lett.

„Nagy öröm számunkra, hogy a győri egyetem felvállalta a szonográfus képzést. A vizsgák tapasztalatai alapján azt tudom mondani, hogy a magas színvonalú oktatásnak köszönhetően önök nemcsak nézik, hanem látják is, hogy mi van a képernyőn. Mi a normális, mi az eltérés, és mindezt magas szinten tudják feltárni” – hangsúlyozta Dr. Tóth Zoltán.

Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi Egyetem rektora az élethosszig tartó tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. A szonográfusok tudnak segíteni abban, hogy a gyermekvállalással, anyasággal kapcsolatos bizonytalanság, az ismeretlentől való félelem oldódjon az anyákban. Azt érezhessék, hogy jó kezekben vannak. Mosolyogva mehessenek be a vizsgálatra, és boldogan távozhassanak onnan.

„Azt kérem önöktől, hogy ne csak a tudásukat tegyék a hivatásuk gyakorlásába, hanem lelkükből is adjanak hozzá, hiszen úgy lehetnek igazán jó szakemberek. Mindig keressék az új utakat, a továbbképzési lehetőségeket” – mondta a rektor.

A diplomaátadó ünnepség résztvevőit Dr. Ruppert István, a Művészeti Kar dékánja Gárdonyi Zsolt „Mozart átváltozások” című orgonaművével köszöntötte. A diplomák átvétele után a hallgatók képviselőinek (Debreceni Franciska, Podlovics Bianka, Szilágyi Enikő) eskütételét Prof Dr. Földesi Péter rektor fogadta a paedumnál.

Földesi Péter rektor fogadta a hallgatók eskütételét. Fotó: Májer Csaba József

Dr. Nagy Sándor megköszönte az egyetemi Felnőttképzési Központ munkatársainak, Némethné Farkas Kata központvezetőnek és Kutiné Somogyvári Zsuzsanna igazgatási ügyintézőnek a képzéshez nyújtott hathatós támogatást. Ezt követően az új szonográfusképzés első végzett évfolyamáról és az elnökségéről készült fotó, emlékül az utókornak, és nem maradt más hátra, minthogy szeretteik magukhoz öleljék a frissdiplomásokat.

Dr. Nagy Sándor dékán, aki maga is szülész-nőgyógyász főorvos, és a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályt vezeti a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban, a szonográfus képzéssel kapcsolatban válaszolt portálunk kérdéseire. A tanszékvezető egyetemi docens elmondta, hogy negyvenen végeztek az első évfolyamon, a tízéves szünet után, magasabb szinten újraélesztett, BSc bemenetre épülő szakirányú továbbképzési szakon. Diplomás szülésznők, védőnők, ápolók, egészségügyi szervezők, képalkotó diagnosztikai asszisztensek kerülhetnek be a képzésbe. Miután a korábbi, OKJ-s oktatás megszűnt, a szülészeti szakmában a nyugdíjazások, a külföldi munkavállalások nyomán hamar jelentkezni kezdett a szakemberhiány.

„Az MSZNUT és a Szakmai Kollégium szülészet-nőgyógyászati tagozatának egyöntetű támogatásával tudtuk beadni az Oktatási Hivatalhoz a szakalapítási kérelmünket” – mondta Dr. Nagy Sándor, kiemelve, hogy a szonográfusok a magzati fejlődés legfontosabb stádiumait úgy tudják végigkövetni, hogy az élettani és a kóros változásokat egyaránt észlelik közben. Önállóan meg tudják állapítani, ha valami eltér az átlagostól, ha a magzattal valamilyen probléma van, és ezt azonnal jelzik a szakorvosnak, aki fel tudja állítani a diagnózist. A szonográfusok tehát egy irányított, és rendkívül fókuszált tudással rendelkeznek, önállóan el tudják látni feladataikat, nélkülözhetetlenek a szülészeteken.

„Az első évfolyamra két évvel ezelőtt döntően szülésznők, és kis létszámban képalkotó diagnoszták, védőnők jelentkeztek, a munka mellett elvégezhető, gyakorlatorientált oktatásban pedig a MSZNUT támogatásával a szakma legnevesebb, legismertebb képviselői vettek részt. A Petz-kórházat például hat hallgató választotta gyakorlati helyül. A záróvizsgán nyújtott kimagasló eredmények is visszaigazolták a képzés magas színvonalát ugyanúgy, mint a hallgatók felkészültségét” – hangsúlyozta a dékán.

A szonográfus szakirányú továbbképzést folyamatosan meghirdetik a győri egyetemen, ahol a védőnőképzést is szeretnék meghonosítani. Az Egészség- és Sporttudományi Karon tantervfejlesztéssel támogatják az egymást erősítő ápoló- és szülésznőképzést. Ősztől a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola kari felügyelet alá kerül, így a közép- és felsőfokú oktatás még inkább összehangolhatóvá válik az az egyetem gyakorlóhelyével, a megyei kórházzal szoros együttműködésben.

Nyitókép: Májer Csaba József

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem

likeold
a fb oldalunkat