Hirdetés
Győr+
2012.05.02. 09:28

Elkészült a kopjafa

Pünkösdkor állítják fel az erdélyi Nyergestetőn Győr város kopjafáját.

Hirdetés

Simon Róbert Balázs alpolgármester megbízásából Szendi Péter asztalosmester és fia, ifjabb Szendi Péter készítette el az emlékoszlopot, amellyel városunk az 1848-49-es szabadságharc székelyföldi hősei előtt tiszteleg. A mintegy kétszáz fős székely sereg önfeláldozó küzdelmet vívott a többszörös túlerővel szemben, de egy árulás következtében vereséget szenvedett és a harcosok odavesztek.

Hirdetés

Nyergestető nem csupán a „székelyföldi Thermopülé” hőseire emlékezteti az arra járót, de egy kicsit az összmagyarság összetartozásának jelképe is, hiszen a kopjafaerdő oszlopait más és más határon inneni és túli magyar település, szervezet, vagy személy állította, akik rendszeresen vissza is térnek az emlékezés helyére.

A mintegy 2,5 méteres kopjafa tölgyfából készült. Az alkotás három részre osztható. A felső részén a dárda alakú faragás jelképezi, hogy harcosoknak állít emléket, alatta népi motívumok, és az alkotó éveit mutató rovátkák találhatók. A középső részen gravírozott gránittáblán jelenik meg Győr címere, a kopjafaállítás éve, valamint egy Széchenyi idézet: „Minden becsületes szívnek legszentebb a hon”.

Az alsó rész a jókora tartóvas, amelyet a földbe betonoznak, hogy a kopjafa évszázadokon át jelképezze Győr város tisztelgését az elesett hősök előtt.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat