Győr+
2012.01.20. 16:54

Elismerések a Magyar Kultúra Napján VIDEÓVAL!

Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művésze, valamint a Vaskakas Bábszínház kollektívája kapta a „Győr Művészetéért” díjakat, dr. Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója pedig a „Győr Közművelődéséért” díjat a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

Január 22. a Magyar Kultúra Napja, nem véletlenül, hiszen ezen a napon tisztázta le végleges formájára Kölcsey Ferenc Nemzeti Himnuszunk szövegét 1823-ban. Ebből az alkalomból rendezték pénteken a város ünnepségét a Richter-teremben.

Simon Róbert Balázs ünnepi beszédében úgy fogalmazott, „az egyesült Európa részesei vagyunk, de mindettől függetlenül meg kell őrizni identitásunkat, önálló kultúránkat, amely bátran állíthatom, hogy gazdagságában, sokszínűségében a világon egyedülálló, és éppen ezért a magyar kultúra gazdagabbá teszi Európát, gazdagabbá teszi a világot. Itt az idő, hogy megmutassuk saját értékeinket, tudásunkat, rátermettségünket Európának, és azt, hogy több évezredes hagyományainkkal és kultúránkkal érdemesek vagyunk a figyelemre, és bizony van helyünk a világban. Józan ésszel belátható, hogy globális kultúra nem létezhet európai kultúra nélkül, európai kultúra nincs nemzeti kultúrák, így magyar kultúra nélkül, és magyar kultúra nincs a kisebb helyi közösségek kulturális élete nélkül.”

Az alpolgármester hangsúlyozta, „Győrben kiemelt figyelemmel fordulunk a kultúra, hagyományaink ápolása felé. Büszkék vagyunk kulturális intézményeinkre, melyek hazai és nemzetközi szinten is öregbítik városunk hírnevét. Ennek az odafigyelésnek, és a kultúráért elhivatottan dolgozó szakembereknek, köszönhetően 2010-ben Győr nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet. Idén második alkalommal rendeztük meg a Magyar Kultúra Hete programsorozatot, amelyhez kulturális intézményeink mindegyike hozzátett valamit a profiljába vágó programmal, előadással, és kiállítással, amely az elmúlt héten rengeteg élménnyel ajándékozta meg az érdeklődőket. Egy tartalmas, színvonalas hét van mögöttünk, amely kizárólag a magyar szerzők és a magyar alkotások előtt tisztelgett. Örömteli ez a kezdeményezés, hiszen Győr ismét bizonyította, hogy élen jár az értékek ápolásában, és bátor az új ötletek életre hívásában. A kultúra tehát akkor él, ha ápoljuk, ha gondot viselünk rá. Ezt tesszük Győrben, és ezt kell folytatnunk a jövőben is!”

Az ünnepségen Győr kulturális életében végzett több évtizedes közművelődési tevékenységének elismeréséül Győr Közművelődéséért díjat vehetett át dr. Horváth Sándor Domonkos, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.

Győr Művészetéért díjat kapott Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művésze, aki Győr kulturális életében végzett művészi tevékenységéért vehette át az elismerést. Ugyancsak Győr Művészetéért díjat kapott a Vaskakas Bábszínház kollektívája. A társulat a több évtizedes kimagasló munkájával érdemeti ki a kitüntető címet.

Az önkormányzat Narancsik Ildikónak Győr kulturális életében végzett több évtizedes, kimagaslóan eredményes közművelődési tevékenysége elismeréséül díszoklevelet és ezüst emlékérmet adományozott. Dr. Herdics György a Dunaszerdahelyi Esperesség esperese, a magyarság egyházi és egyetemes kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzése, továbbá a kulturális örökség ápolása érdekében végzett tevékenységének elismeréséül szintén díszoklevelet és ezüst emlékérmet vehetett át. Ezt az elismerést kapta dr. Nagy Frigyes Dunaszerdahely nyugalmazott alpolgármestere is, aki a városok közti kulturális kapcsolatok erősítéséért, továbbá a magyar kultúra értékeinek a felvidéki magyarság és az anyaország javára végzett magas szintű áldozatos tevékenységének elismeréséért vehette át a kitüntetést.

Az ünnepséget a Győri Ütőegyüttes koncertje zárta.

Kapcsolódó videónkat ITT nézheti meg.