Győr+
2012.07.21. 08:22

Elindult a Kisalföld Vágta

Pénteken rajtolt a Kisalföld Vágta, a Nemzeti Vágta hivatalos előfutama, ahol régiónk települései mérik össze tudásukat lóháton, hogy aztán a három legjobb az egész ország előtt bemutatkozhasson a Hősök terén. A gyirmóti programok vasárnapig tartanak, a szervezők az egész családot várják: a hivatalos vágták mellett lesznek többek között izgalmas lovas bemutatók, tehetségkutató, gyerekeknek pedig falu ördöge verseny.

A Kisalföld Vágta helyszíne idén is a gyirmóti Rodeo Ranch. A programok pénteken 16 órától kezdődtek, ekkor indult a Kisalföld Sztárja zenés-táncos tehetségkutató verseny. A vetélkedőre több kategóriában neveztek, jelentkezett például rockbanda, hastánccsoport, hip-hop gyerekcsoport, latin táncos, és természetesen énekesek is fellépnek. Tóth Szilárd főszervező elmondta, a közönség szavazatai is számítanak majd, ők is dönthetnek arról, hogy kik jussanak tovább a szombati döntőbe.

Másnap számos lovas program várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt 10 órától: rendeznek többek között fogathajtást, hagyományőrző íjászversenyt és Toldi erősember-próbát. Délután különböző futamok lesznek, például pónivágta, kamaszvágta, és a profik is megmérkőznek egymással a telivérfutamon. A különböző településekről érkező polgármesterek fogathajtásban mérik össze tudásukat. Látványosnak ígérkezik a csikósvágta, melyen szőrén ülve kell lovagolni egy ovális pályán. A főszervező szerint az egyik legdinamikusabb és legveszélyesebb versenyszáma lesz ez a hétvégi programoknak.

Szombat este lovas show-műsort láthatnak az érdeklődők, többek között westernbemutatóval, szabad idomítással és lovagi tornával várnak mindenkit Gyirmótra. A show után pedig kiderül, ki lesz a „Kisalföld sztárja”, a tehetségkutató döntősei állnak ugyanis a színpadra.

A programok vasárnap is folytatódnak, 10 órától a vágtákon részt vevő települések felvonulása nyitja a napot. Ezután kezdődik a gyerekek által nagyon várt falu ördöge verseny, melyen a legégetnivalóbb gyerkőcöt keresik, például gidafogó versennyel, zsákban ugrálással és kengyelhajítással. A megmérettetésre a helyszínen is lehet még nevezni.

Délután több szórakoztató versenyszámmal készülnek a szervezők, például falu traktorosa versennyel, tarkavágtával, betyárversennyel, és lesz lovas kaszkadőrshow is.

Vasárnap délután rajtolnak a hivatalos vágtafutamok is, ekkor dől el, hogy melyik az a három település, amely képviseli a régiót a Hősök terén.

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Burger Barna