Győr+
2011.09.05. 18:18

Elhunyt Győri Szabó József nótaénekes

A lelkével és élményeivel Győr-Gyirmóthoz kötődő Győri Szabó József nótaénekes szombaton elbúcsúzott a földi világtól.

Három hónapos korom óta éltem Győrben, Gyirmóton pedig az emberek többségének a nótáját most is ismerem – mondta betegágyán július végén Győri Szabó Józef nótaénekers az őt felkereső munkatársunknak.

Az idős művész akkor tudta már, hogy a gyors lefolyású halálos kór elől nem menekülhet, de ennek tudatában is azt mondta: “Öröm volt az életem, a betegségemmel és más szomorú dolgokkal nem foglalkozom.”

Édesapja volt a legjobb nótás Gyirmóton, tőle tanult énekelni. Azt tanácsolta neki: légy énekes, fiam, mert neked a lelked szól ki a nótából.

Nem Gyirmóton született, hanem Turán, szülei dinnyések voltak, s az itteni jobb termés reményében költöztek Győr szomszédságába. Innen vezetett az útja a világ sok országába, ahol a manapság kevésbé ismert és nem is sokra becsült magyar nótákkal siratta, mulattatta a közönségét.

– Rájöttem, hogy bárhol nótáztam a világon, tulajdonképpen mindig a gyirmótiaknak énekeltem – mondta a már idézett interjúnkban.

Győri Szabó József halálhírét Szabó Jenő önkormányzati képviselőn át a családja tudatta a gyorplusz.hu szerkesztőségével. Temetéséről később intézkednek.

A győriek, a gyirmótiak gyászolják a művészt, s kegyelettel, méltó módon emlékeznek róla – közölte Szabó Jenő.