Győr+
2014.05.11. 14:03

Életük végéig tanulnak a tűzzel játszani

Nem veszélytelen, amit csinálunk, de soha nem kockáztatunk – hangsúlyozza Kovacsics István tűzzsonglőr, aki a Győri Nemzeti Színház legújabb, Mágnás Miska című darabjában fújja a tüzet a színpadon. A zsonglőrködést ötéves kortól ajánlja, hiszen több oldalról fejleszti a gyerekeket, illetve még drogprevenciós módszerként is használható.

Évek óta játszik a tűzzel Kovacsics István, a Lángoló Ördögök elnevezésű csapat tagja. Az ügyességi, sokszor hajmeresztő mutatványok tizenöt évesen varázsolták el, a huszonilenc éves fiatalember ma akár tizenöt méteres lángot is fúj, tüzet nyel, specialitásai a különféle botokkal való látványos gyakorlatok. Kovacsics István hét éve él városunkban, ekkor alapította meg Hornyák Istvánnal a Lángoló Ördögöket. Azóta egy hastáncos hölgy, Gulyás Annamária is csatlakozott a fiúkhoz, így egyedülálló műsorral szórakoztatják a közönséget. Jártak már Angliától Dubajig a föld számos pontján, az úgynevezett új cirkuszi irányzatot képviselve. Zsonglőrkarika, buzogány, ördög- és virágbot, angyalszárny, meteor – sorol fel néhányat az eszközökből, melyekkel játszanak, s amiket meg is gyújtanak. „Itthon a többségnek a cirkuszról a bohócok, állatos mutatványok ugranak be. A mi műsorunk nem azonos a sátras előadásokkal, hanem akár komolyzenére megkoreografált összetett show-műsort adunk elő jelmezekben, amivel beépülünk a kötéltáncosok, akrobaták közé” – magyarázza és hozzáteszi, természetesen nem veszélytelen, amit csinálnak, a tűzzel életük végéig tanulnak játszani. Többször előfordultak égési sérülések, hiába terveznek és ellenőriznek le minden eszközt, mozdulatot és a terepet, egy váratlan fuvallat, vagy akár a nézők keresztülhúzhatják a számításokat. De soha nem kockáztatnak – hangsúlyozza, a publikum biztonsága a legfontosabb, na és persze az, hogy mosolyt csaljanak az arcokra. Megosztotta azt is, rengetegféle speciális pirotehnikai anyaggal dolgoznak, attól függően, hogy milyen a hőmérséklet, nyitott vagy zárt téren, nyirkos vagy száraz időben adják elő a show-műsort.

 

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a Mágnás Miskában is látott tűzfújás miként működik. Kovacsics István elárulta, a szájába vett folyadékot porlasztani kell, csak úgy gyullad meg, tűznyelésnél pedig vesz egy nagy levegőt, s az oxigénnel folytja el a lángot. „Az évek során persze hozzászoktam a meleghez, másrészt nagyon lényeges az önkontroll, hiszen akár fél óráig is ki kell bírni műsor közben, hogy ne nyeljem le a meggyulladó folyadékot” – tette hozzá és hangsúlyozta, senki ne próbálja ki szakértő felügyelete nélkül a tüzes mutatványokat, hiszen végzetes sérüléseket okozhatnak.

 

A zsonglőrködést – melyből diplomát is lehet szerezni – ötéves kortól ajánlja, hiszen mint mondja, kiválóan fejleszti a két agyféltekénk közti kapcsolatot és a kézügyességen túl az egész testet harmonikus mozgásra tanítja. Javítja a koncentrációt, kitartásra nevel, valamint csapatmunkára, és sikerélményt ad. A cirkuszpedagógia Magyarországon még nem közismert, Ausztriában és Németországban annál inkább, a módszer drogprevencióként is alkalmazható.

 

Az ország egyik legkeresettebb tűzzsonglőr csapata játszóházakat is tart és gyermeket is oktat, gyakran foglalkoznak „problémás” fiatalokkal, egy tavalyi mosonmagyaróvári táborban például néhány nap alatt egy komplett műsort tanítottak be a táborozóknak, melyet a szüleik előtt adtak elő nagy büszkeséggel, és azt is láthatták, sok munkával elérhetik, amit szeretnének.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter