Hirdetés

Életük munkáját ismerték el

Győr+
2013.06.30. 08:00

Hagyomány, hogy a győri önkormányzat Szent László ünnepnapján díszközgyűlést tart, ahol a képviselők nemcsak a birodalomépítő lovagkirály, hanem a várost szolgáló, a város jó hírnevét öregbítő polgárok előtt is tisztelegnek. Borkai Zsolt polgármester a Richter Teremben adta át a Szent László-díjat Bári Olgának, Benkovich Ferencnek, Kollár Andrásnak és dr. Szűcs Jenőnek.

Hirdetés

Bári Olga

 

Hirdetés

Amikor Bári Olga, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke megtudta, hogy Szent László-díjat kap, elsírta magát. Azt mondja, Győr nagyon sokat jelent a számára, élete javát itt élte, itt dolgozta végig. Megkapta már többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, az Emberségesebb Magyarországot elismerést, a Békemozgalom díját, de erre a városi elismerésre a legbüszkébb. A Szent László-díj a hivatalos indoklás szerint több évtizedes kimagasló kulturális szervezőmunkáját, az időskorúak és a hátrányos helyzetű emberek érdekében végzett fáradhatatlan tevékenységét honorálja.

 

 

 

Bári Olga a Rába Művelődési Központ, a Győri Filharmonikus Zenekar, majd a Petz-kollégium vezetője volt. Meséli, hogy a művelődési ház igazgatójaként az ország legnevesebb művészeivel ismertethette meg a győrieket, miközben maga is barátságot köthetett írókkal, költőkkel, színészekkel. A filharmonikus zenekar igazgatása jelentette a legnagyobb kihívást, az intézmény megszilárdítása, a tehetséges fiatal zenészek Győrben tartása volt a feladata. Minden hangversenyre elkísérte őket, bejárták Magyarországot, Európát. Aztán visszatért eredeti pályájához, a neveléshez. Nevéhez köthető a győri kollégiumok összefogása, a kollégiumi közös ballagás.

 

Bári Olga tizenhat évig képviselőként tevékenykedett Győrért, s nyugdíjasként is a közösségért dolgozik. Azt mondja, az idősekkel, az idősekért tenni csodálatos dolog. Az Arrabona Nyugdíjas Egyesületnek negyvenkét klubja van. Győrben ma jó nyugdíjasnak lenni.

 

 

Benkovich Ferenc

 

Benkovich Ferenc plébános, pápai prelátus, székesegyházi kanonok negyvenhárom évi papi szolgálatát számos elismerés kísérte, most a Szent László-érmet kapta meg a Győrt gazdagító egyházi intézmények alapításában és létrehozásában vállalt értékteremtő munkája, valamint több évtizedes példaértékű papi szolgálata elismeréseként.

A kitüntetett lapunknak úgy nyilatkozott, jóleső érzés tölti el, látva, hogy értékelik mindazt, amit huszonhét év alatt a városért tett. Azt mondta: hálát adok, hogy szolgálhatok, hogy a munkámra felfigyeltek, hogy amit a közösségért teszek, azt mások is látják és élvezik annak javait. Benkovich Ferenc az alapító gondolatoktól a megvalósításig vitte végig a püspökség renoválását, a Szentlélek-templom, az Apor-iskolaközpont, a Szent Anna-otthon építését, a kincstár és könyvtár, a papi otthon, az Apor-üdülőház létrehozását.

 

 

Meséli, hogy számtalanszor megcsodálta a hermát, s megérinthette Szent László épen maradt tarkócsontját is.

Példaképének tekinti a lovagkirályt egyenes tartása, helytállása miatt. Az igazságért, a nemes dolgokért tudott küzdeni, példaértékű, ahogy élt. A plébános hálás azért, hogy a kommunizmus idején sikerült kiharcolni a Szentlélek-templom felépítését, mert abból, mint édesanyából fakadt minden más, amit Szent László példáját követve később tehetett. Terveiről, új céljairól is kérdeztük Benkovich Ferencet, aki elmondta, hogy Győrújbaráton szeretne otthont teremteni a szenvedélybetegek számára. Egy olyan otthont, ahol a bentlakók az imádság és a fizikai munka által gyógyulnak.

 

 

Kollár András

 

Kollár András középiskolai tanár, a Bercsényi DSE elnöke, az egyesület tornaszakosztályának edzője meglepődött, amikor hírét vette, hogy az önkormányzat Szent László-éremmel jutalmazza eddigi munkásságát. Kapott már díjat a megyétől és a várostól is, de úgy véli, ez most más, jelentős közéleti elismerés, ami az egész tornaszakosztálynak szól. A Szent László-érem erőt, lendületet ad a következő évekre, mondja a kitüntetett, utalva a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválig tartó időszakra.

 

 

 

 

Érdemes dolgozni, hiszen az EYOF beruházásai a győri tornászok teremgondját is megoldhatják, ráadásul ugyanabban a városrészben, ahol a Bercsényi DSE működik. Kollár András 1956-ban született, édesapja korának egyik legsikeresebb magyar tornásza volt. A család 1960-ban költözött Budapestről a nagyszülők városába, Győrbe. András a pécsi tanárképzőn, majd a Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát, a nyolcvanas évek első felében a Móra iskolában tanított és az ETO tornászait edzette.

A szakosztály a Rábagyár döntése alapján 1986-ban megszűnt, a legjobb sportolók edzőikkel Budapestre távoztak, Kollár András és a fiatalok a Bercsényi-iskolában találtak új otthonra. A közel három évtized szép eredményeket hozott, válogatott tornászok nevelkedtek föl Szigetben. Edzőjük pedagógiai munkája, az utánpótlás nevelésben játszott kiemelkedő szerepe, aktív közéleti tevékenysége elismeréseként Szent László-érmet vehetett át a győri önkormányzat csütörtöki díszközgyűlésén.

 

 

Dr. Szűcs Jenő

 

Az idei június két szép elismerést hozott dr. Szűcs Jenőnek. Először a Pro Urbe-díjat vehette át a bajnok győri futsalcsapat sportorvosaként, majd a Szent László-érmet, hivatalos indoklás szerint a győri sportéletben hosszú időn keresztül végzett önzetlen, elkötelezett orvosi munkája, a sportegészségügy területén vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként. „A díjak sokat jelentenek számomra, mert segítenek legyőzni a betegségemet” – mondja az orvos, aki három nehéz műtéten van túl, s életmentőnek gondolja a mindenhonnan feléje áramló szeretetet.

 

 

Dr. Szűcs Jenő 1944-ben született, a Bomba becenevet édesapjától örökölte, aki a DAC játékosaként rúgta a bombagólokat. A nádorvárosi fiú apja példáját követve focistának készült, tizenhat évesen a DAC nagy csapatában is megfordult. Aztán máshogy hozta a sors, orvosi diplomát szerzett, a győri kórház baleseti sebészetén kapott munkát, de a sport életének főszereplője maradt. A tizenhat szakosztállyal működő Rába ETO 1979-ben kérte fel vezető sportorvosnak. A doktor ma saját vállalkozást vezet, s ellátja az ETO futsalcsapat mellett a gyirmóti fociklub sportorvosi feladatait. Ahogy a múltban, most sincs se szombatja, se vasárnapja, megszállottan, a sport szeretetétől hajtva dolgozik, próbára téve a család türelmét és a saját teherbírását.

 

Azt mondja, érdemes, mert a győri sport ma éli fénykorát. A nagy „bumm” a városvezetés hozzáállása, a vállalkozások támogatása, a kitűnő szakemberek és játékosok mellett a sportorvosi teamek munkájának is köszönhető.

 

 

Szerző: Földvári Gabriella, Gaál József

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat