Hirdetés
Győr+
2018.03.05. 14:46

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Vasárnap este megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Rábapatonán egy Petőfi utcai családi ház fürdőszobájában.

Hirdetés

A lakók a gázkészüléket lekapcsolták és kiszellőztettek. A győri hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató műszere is kimutatta a szén-monoxid kis mértékű jelenlétét a levegőben, így a szolgáltató kizárta a gázkészüléket a szolgáltatásból. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mivel a lakók más módon is tudnak fűteni.

 

Hirdetés

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, vízmelegítő készülékek, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Mindenki részére javasoljuk a szén-monoxid-érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.

A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni. A hálózatról működő készülék működését befolyásolhatja az áramszünet, az elemes készülékekben pedig felhívjuk a figyelmet az elemek cserélésére!

Ha valakinél jelez a szén-monoxid-érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

 

forrás:gyor.katasztrofavedelem.hu

fotó: illusztráció

likeold
a fb oldalunkat