Győr+
2012.11.11. 12:59

Eladók Tarkovszkij titkai

Az orosz rendező levelei, kéziratai, fényképei, hangfelvételei, iratai november 28-án kerülnek kalapács alá Londonban.

 

A több ezer dokumentumot tartalmazó archívum, amelyet 80-100 ezer font (2835 millió forint) közötti áron terveznek értékesíteni, “filmkészítési technikákról, a munkáját a Szovjetunióban elismertetni igyekvő rendező magánéletéről és művészi harcáról árulkodik” – közölte a Sotheby’s aukciósház.

A dokumentumok között vannak a Solaris, a Tükör és a Stalker rendezésekor készült jegyzetek, 32 hangkazetta, a rendezővel készült interjúkat tartalmazó 13 kislemez, amelyek többsége sosem került a nyilvánosság elé.

Ezek a dokumentumok “annak a rendezőnek a személyes történetét mesélik el, aki hozzájárult a filmművészet forradalmasításához, és akit a nemzetközi filmvilág számos jeles képviselője üdvözölt” – áll a Sotheby’s könyv- és kéziratosztálya vezetője, Stephen Roe közleményében.

Tarkovszkijt az orosz kormány elitistának tekintette, így a műveit a Szovjetunióban betiltották, és szinte alig ismerték – tette hozzá Stephen Roe, emlékeztetve arra, hogy a rendező száműzetésben halt meg 54 éves korában, “miután elhagyta az országot, amely megihlette, de kivetette magából”. Andrej Tarkovszkij 1932. április 4-én született és 1986. december 29-én halt meg tüdőrákban a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben.

 

hirado.hu